Ålderskriser

Vi lever i en paradoxal tid där loppisar och second handaffärer blomstrar för fullt, nya möbler skrapas och filas för att få en gammal finish, nya jeans stentvättas och går genom stålbad. Allt ska se slitet och gammalt ut… förutom vi människor då… vi måste se både yngre och framgångsrika ut.

Åldrandet är för många en skrämmande tanke som tar tid att vänja sig vid. Åldersrelaterade kriser kan poppa upp flera gånger under våra liv om det vill sig illa. Medelålderskrisen (30-år och 40-år) verkar vara de tuffaste. Mellan 30 och 40 börjar vi fundera över vad som hände med livet och våra drömmar. “Varför har jag inte hunnit med att ha roligt?” Kanske känns det som att allt går på rutin. Kärlekens glöd har svalnat och inget är särskilt spännande längre. En del är kanske arbetssökande och har ännu inte gjort någon yrkeskarriär. Andra har inte träffat den rätta och har därför inget familjeliv. Att leva utan partner kan vara frustrerande samt ge en känsla av utanförskap eftersom det med åldern blir vanligare att vänner och familj gifter sig och skaffar barn.

Personer som befinner sig i ålderskriser har en förmåga att idealisera det förflutna. Det var både roligare och bättre förr. -Eller? Vi vill känna oss yngre, hänga med i tiden och tittar därför avundsjukt på alla unga hippa människor. Gräset börjar se grönare ut på andra sidan och många sätter igång med hårdträning och byter till en ungdomligare stil. Allt för att få bekräftelse. I många fall är det de lite äldre männen som längtar efter förnyelse i livet och som därför gärna omger sig med yngre kvinnor. De tror att de får nytt liv genom någon annan. I “mittlivskrisen” uppstår ofta irrationella tankar och man ifrågasätter sitt äktenskap. Det är lättare att skylla sina misslyckanden och spruckna drömmar på en partner, än att faktiskt ta ansvar för sitt eget liv. Priset för detta är otrohet och/eller skilsmässa. Man vill leta upp en yngre förmåga. Tyvärr brukar det inte gå så bra. Lycka genom andra varar inte länge. Felet man ofta gör är att inte kommunicera. Att inte våga dela sina tankar, rädslor och känslor med sin partner. Det är aldrig bra att gå omkring och grubbla i sin ensamhet. Det är då man lätt tar fel beslut.

Kriser har vi oavsett om vi lever ensamma eller i en relation. Men vad är det som hindrar oss från att utvecklas och ha roligt? Att plötsligt börja studera? Eller ta motorcykelkörkort? Eller resa jorden runt? Hoppa fallskärm? Ge järnet på nattklubbsgolvet? Genomföra våra drömmar? Vem kan du skylla på?

Själva åldrandet kan du inte stoppa, men inställningen kan du ändra på. Irriterar du dig på rynkorna under ögonen? Önskar du att du var lika smal som under tonåren? Gör inte det. För det första är det förmodligen bara du som ser dessa detaljer. För det andra är det ingen som värderar dig mindre för att ditt utseende ändrats en smula. Tänk på hur du själv betraktar dina vänner. Inte dömer du väl dem efter hur de ser ut?

Börja leva i nuet. Älta inte sådant som du gjort eller borde ha gjort – då missar du även den stund som är just nu. Det finns ett känt citat av författaren Andrew Solomon: “Motsatsen till depression är inte lycka, utan livskraft.”

Livskraft är att bejaka livet till fullo, att ständigt vara i rörelse och känna in livets alla positiva och negativa sidor.

Ta för dig av livet helt enkelt! 

Alltid kärlek,

Clair