Andningens kraft

Finns det något som är viktigare för oss än att andas? Vi drar vårt första andetag när vi föds, och vårt sista när vi dör. Trots att vi andas in och ut ungefär tjugotusen gånger per dag, så sker det per automatik och är inget som vi direkt tänker på vilket faktiskt är ganska sorgligt med tanke på hur vår andning påverkar vår hälsa. Vi lär oss att krypa, gå, prata, äta, simma och hur vi ska uppföra oss i sociala sammanhang, men ingen lär oss något om den helande kraften som finns i vår andning och hur vi kan kontrollera den. Eftersom vårt mående avspeglas i andningen, kan vi styra och påverka vårt fysiska såväl som psykiska tillstånd. Om du tror att vi människor inte behöver bry oss om vår andning kan jag lova dig att du verkligen behöver tänka om. Inget kan vara mer fel. Tro mig när jag säger att de flesta vuxna och tonåringar (även en del barn) tappat sin naturliga förmåga att andas med full kapacitet. Vi lär oss tidigt i livet att hålla våra känslor i schack vilket med åren kan resultera i depression, ångest, panikattacker och många andra problem. Ingen annan kan ju andas åt oss så det är viktigt att ha kunskap om hur vi ska andas för att få så bra livskvalitet som möjligt. Vår andning är, precis som meditation, ett kraftigt redskap som fungerar som medicin. Bättre än medicin skulle jag vilja säga.

Om man utför medveten andning en stund varje dag så blir man lugnare och mer fokuserad. Sömnen blir bättre. Negativa tankemönster, missbruksproblem, ätstörningar, undertryckta känslor och trauman minskar. Kroppen avgiftas, ämnesomsättning och matsmältningsproblem förbättras, muskelspänningar mjukas upp. Man fördjupar kontakten med jaget och ens inre visdom, samt fördjupar utövandet av meditation, tai-chi, yoga m.m. Ja, listan kan göras lång.

Vi västerlänningar använder oftast bara 10 procent av vår lungkapacitet när vi andas. Dessutom andas vi med både näsa och mun samtidigt. Detta kan påverka immunförsvaret, muskulaturen i lungor och hjärta, samt vår hjärna negativt. Därför har det, i dessa pandemitider, talats extra mycket om hur viktigt det är att djupandas för att träna lungorna. Fullvuxna lungor behöver cirka 30 kg luft varje dag och kroppen behöver syre för att kunna fungera. Djupandning höjer också vår energinivå, ökar uthålligheten och stärker våra magmuskler. Om man är stressad, arg eller irriterad så andas man ytligt vilket bara leder till ännu mer spänningar och stress, men när man djupandas syresätts cellerna och man blir lugnare.

Det absolut bästa är att andas in och ut genom näsan med stängd mun. Näsan har en fantastisk funktion för den både värmer upp och fuktar inandningsluften så att inte lungorna tar skada på något sätt. Näsan rengör också luften från bakterier innan den passerar luftvägarna ner mot lungorna. Och när man sedan andas ut, så är näsan en barriär som ser till att bara det allra nödvändigaste av vatten och värme lämnar kroppen med utandningsluften. Munnen har inga av dessa funktioner. När man andas med munnen får man i sig både bakterier och torr, kall luft och alldeles för mycket vatten och värme lämnar kroppen vid utandning.

Djupandning är detsamma som att andas “långt ner i magen”. Luften ska ända ner till botten av lungorna, och för att kunna göra det måste man andas med diafragman samt andningsmusklerna. Om du tar ett djupt andetag så känner du hur hur musklerna i nacken, axlarna, bröstet och magen rör på sig. Det är dessa som är andningsmusklerna.

Nedan i texten delar jag med mig av en mycket effektiv andningsövning som du kan göra varje dag. Den förbättrar blodcirkulationen, mjukar upp stela muskler, ger balans och lugnar mentalt såväl som kroppsligt. Och det är precis samma med andningsövningar som med meditation – disciplinen att göra dem dagligen. Däremot är det viktigt att inte stressa sig själv utan börja med små baby steps vilket i det här fallet innebär att genomföra övningen fem gånger. Sedan kan du själv öka på efter hand.

Sivanandas pranayama

Du kan sitta eller ligga ner med rak rygg.

Blunda.

Dra ett mycket långsamt, långt andetag genom båda näsborrarna och fortsätt andas in så långt du kan utan att det känns obehagligt.

Håll andan så länge du kan utan att det blir jobbigt.

Andas ut genom båda näsborrarna så länge du kan.

Upprepea detta fem gånger. Ta sedan en paus och känn efter hur du mår.

In- och utandningarna måste inte pågå under en viss tidslängd och du behöver heller inte tänka på tiden mellan in- och utandningen. det enda viktiga är att andningarna är djupa och kraftfulla, och utförs utan besvär.

Låt andningsmusklerna vara helt avslappnade när du håller andan (nacke, axlar, käkar, mellangärde och mage). Ju mer avslappnad du är, desto lättare är det att hålla andan en längre stund.

Den här övningen kan du göra på morgonen, när du fortfarande ligger kvar i sängen, för att vakna upp ordentligt och känna dig alert. Du kan också göra den på jobbet, i skolan osv. för att “ladda om batterierna”, eller på kvällen för att lugna ner kropp och sinne och somna lättare.