Är du fast besluten att misslyckas?

Det är inte bara i egenskap av holistisk terapeut, utan även i telefonsamtal med spålinjekunder, som jag ofta stöter på patrull. Det spelar ingen roll vad jag säger eller vilka råd jag ger, personen har helt enkelt kört fast i idéen om att inte ”tro på sig själv”.

Det är viktigt att förstå att det hos de flesta människor finns en underström av självtvivel och sårbarhet. Speciellt här i Sverige där ”Jantelagen” sitter djupt i oss alla. En outtalad tanke som driver många är: “Jag tror inte detta kommer fungera för mig.” Eller, på ett annat sätt, “Jag tror inte att jag kan göra så att dessa idéer fungerar. Jag tror helt enkelt inte på mig själv.”

Att inte tro på dig själv kommer alltid att begränsa dig oavsett hur stora idéer eller möjligheter du utsätts för. Man kan vara så rädd för att misslyckas att man faktiskt saboterar alla sin chanser att lyckas. För om man inte ens försöker, så kan man alltid ge sig själv en väg ut med bortförklaringar.


Min viktigaste fråga är alltid; ”Varför är du så fast i tanken att dessa idéer inte fungerar för dig? Varför letar du efter orsaker till att du inte kommer lyckas, i stället för att tänka ut ett bra sätt att lyckas på?

Den största skillnaden mellan framgångsrika människor och de som står och stampar på samma fläck (i hälsa, näringsliv, relationer m.m.) är att framgångsrika människor är fast beslutna att lyckas. De gör sitt ”jobb” och tar fullt ansvar för sin utveckling och sitt liv, medan andra letar fel. Det är ju så mycket bekvämare att vira offerkoftan runt sig och skylla allt på omgivningen. Men den värsta förbannelsen är nog ändå den gamla välbekanta “prestationspressen”. Den som gör att många sätter helt galna krav på sig själva. Det spelar ingen roll vad de gör för de är aldrig bra nog i deras egna ögon. Perfektionsdjävulen flåsar dem ständigt i nacken oavsett om de lyckas eller inte.

Vi måste komma ihåg att det är helt okej att misslyckas för det är en viktig del av livet. Det lär oss besvikelse, konsekvenser, möjligheter, ta risker och beslutsamhet.

För att kunna utvecklas måste man börja tänka och agera på ett nytt sätt. Det gamla invanda sättet fungerar ju inte! – Eller hur? Skillnaden mellan att lyckas och att inte lyckas, har ingenting med intelligens, pengar, eller om det är möjligt eller inte. Det enda som krävs är att tro på det man gör och inte låta sig styras av rädslor. Det viktigaste är att inse att det är vi, och inte våra hjärnspöken, som bestämmer i våra egna liv.

Alltid kärlek,

Clair