Aromaterapi – vad är det och hur fungerar det?

Aromaterapi kan förklaras väldigt enkelt med att man använder sig av koncentrerade eteriska växtoljor för att behandla olika hälsoproblem.

Kunskapen om aromaterapins medicinska nytta håller fortfarande på att utvecklas, men människan har använt sig av kunskapen i årtusenden för medicinska och religiösa skäl även om den faktiska termen inte myntades förrän i början av 1900-talet av Rene Maurice Gattefosse, en fransk kemist som använde lavendelolja för att behandla brännskador på sina händer. 

Aromaterapi använder sig av Moder Jords kraft och energi genom att framställa högkoncentrerade naturliga extrakt från olika typer av växter. Som du kanske föreställer dig krävs det mer än bara ett par blommor för att skapa en flaska eterisk olja. Faktum är att det krävs 130 kilo lavendelblommor för att framställa 1 liter eterisk olja. Detta betyder att oljan är nästan 100 gånger starkare än torkade örter.

Aromaterapi är kanske mest känd för sina avslappnande och humörhöjande krafter, och enligt experter upplevs dessa effekter främst när vi andas in dofterna av de eteriska oljorna. Man tror att deras molekyler stimulerar det limbiska systemet i hjärnan, som påverkar allt från våra känslor och hormoner till blodtryck och andningsmönster.

Studier har också kopplat eteriska oljor och aromaterapi till smärtlindring, minskat illamående och huvudvärk samt utmattning. Så om du vill förbättra din prestation på jobbet och till och med i sovrummet, så har aromaterapi stor möjlighet att göra verkan där också.