Att leva med hela hjärtat, del 1

Det finns mängder med olika meditationsformer men alla handlar egentligen om samma sak; att känna sig avslappnad i både kropp och knopp. Jag kommer berätta om de vanligaste teknikerna i blogginlägg som du hittar under kategorin “Meditation”.

Många människor krånglar gärna till det för sig och tror att de gör fel när de inte känner någon “revolutionerande” förändring när de börjat meditera. Det är viktigt att ge sig själv tid och ha tålamod. Forskning visar att hjärnan påverkas under meditation vilket medför att man efter bara några veckors praktiserande känner sig lugnare, klarare och är mer positiv.

Det som är bra med meditation är att man kan utöva den överallt, ensam eller i grupp, utan några som helst verktyg eller utrustning. Man behöver inte gå någon kurs, vara “andlig” eller ha en viss livsåskådning, utan det är bara att sätta igång precis där man för tillfället befinner sig. Du kanske känner dig ihjälstressad av olika anledningar, är djupt deprimerad, arbetar heltid och är ensamstående med flera barn, har kärlekssorg eller går igenom själens mörka natt. Inget av detta spelar egentligen någon roll, för var du än befinner dig i livet så finns det alltid tio minuter över till meditation, det handlar bara om att bestämma sig.

När du väl bestämt sig för att ge meditationen en ärlig chans är det viktigt att du gör upp ett realistiskt schema för dig själv. Den gyllene nyckeln är att sedan hålla sig till schemat och praktisera regelbundet. Att meditera någon gång då och då, ger inga resultat. En del tycker att det fungerar bäst att meditera på morgonen precis när man vaknat, andra vill hellre meditera på kvällen. Därefter bestämmer du dig för hur länge du vill meditera. En del tycker att tio minuter räcker, andra vill meditera en timme. Det viktiga är inte hur länge du sitter, utan återigen är det rutinen som är viktig. Jag tycker det är bra att börja med tjugo minuter om man är nybörjare.

Nästa steg är hur du vill sitta. Det viktigaste är att det är bekvämt för dig. Du kan sitta på olika underlag: en del sitter på en matta eller kudde på golvet, andra på en stol eller en meditationspall. Du kan också sitta i din säng med ryggen mot väggen. Var och en måste hitta sitt eget sätt som fungerar för att kunna slappna av ordentligt.

Viktigast är att ha en bra sittställning så att energin kan röra sig fritt i kroppen. Du behöver sitta upprätt men också vara avspänd. Tänk på att vara avslappnad i axlarna. Vi har alla en tendens till att spänna oss där. Ett gammalt yogaknep är att då och då lyfta på axlarna för att långsamt låta dem sjunka ner och slappna av.

Låt munnen vara lite öppen så att ansiktet och nacken kan slappna av. Om man är stressad spänner man ofta käken. Känn efter om du spänner dig någonstans i ansiktet. Försök att slappna av i varenda muskel i ansiktet, käken och munnen.

Om du märker att du spänner dig i kroppen eller att din sittställning känns obekväm, rör dig långsamt, medan du fortfarande mediterar, tills du hittar ett avslappnat läge. Det är viktigt att sitta så bekvämt som det bara går.

Till sist kommer vi då till andningen. När vi håller uppmärksamheten på vår andning tränar vi på att släppa taget. Det finns många anledningar till varför man använder andningen som grundläggande fokus vid meditation. Den viktigaste är att kroppen och sinnet synkroniseras. Att bli “närvarande”.

Detta är grunderna inom meditation – att komma till ro, sittställning och andning. Ju mer du övar på att vara närvarande, desto mer lär du känna sinnets natur. Det blir klarare och skarpare samt får förmågan att stanna kvar i nuet. Meditation lär oss förstå vad som sker när vi irrar iväg och skapar kaos i vårt inre. Sinnet är till sin natur vaket, uppmärksamt och medvetet närvarande. Helt utan fixeringar och lidande. Att meditera är att helt enkelt komma åt orsaken till våra problem och det som gör ont – du läker dina själsliga sår. Och som grädde på moset så blir intuitionen starkare, minnet bättre och du blir mer kreativ. Du lever helt enkelt med hela hjärtat.

Hur du går vidare kan du läsa om i del 2.

Alltid kärlek,

Clair