Fjärde chakrat – Hjärtchakrat

Det fjärde chakrat – Hjärtchakrat (Anahata chakra) är beläget i mitten av bröstkorgen i samma höjd som hjärtat, precis på den plats du spontant lägger händerna i tacksamhet och vördnad. Dock ligger chakrat längre in i kroppen i ryggradens tredje bröstkota.

Hjärtchakrat representerar hjärtats gudomliga kvaliteter och styr vår förmåga att känna kärlek, medkänsla, glädje, tillit, förlåtelse och acceptans. Den viktigaste förmågan är dock att älska osjälviskt, vilket är en av de största egenskaperna.

Det lite gåtfulla ordet Anahata betyder “oslagen” på sanskrit och anspelar på “det oslagna ljudet i Universum” i mantrat aum. Detta hjärtchakra-område finns där Atman*, eller det “sanna jaget”, bor. Anahata chakra är också säte för anahata nada, som yogier hör under djup meditation. Anahata nada är det ljud som inte görs, och inte kan höras, om man inte uppnår den högsta nivån av meditation.

Alla kroppens chakran delas in i olika par: rot- och halschakra (uttryck), sakral- och pannchakra (kontroll), solarplexus- och kronchakra (balans). Hjärtchakrat däremot förknippas inte med något speciellt chakra. Hjärtchakrats energier är så unika i sitt slag att det hör samman med samtliga chakran.

För att verkligen komma till insikt om och förstå vårt “sanna jag”, måste vi leva i villkorslös kärlek. Inte bara för andra, utan också för oss själva, Detta kan bara uppnås när hjärtchakrat är i balans. Ett balanserat hjärtchakra främjar kärlek, medkänsla, förlåtelse och självförverkligande. I det här området skapas även den helande energin och människor som är väl förankrade i sina hjärtchakran känns helande för andra.

Motsatsen till kärlek är rädsla och om hjärtchakrat är i obalans – energiflödet saktas ner eller stoppas – kan du uppleva en mängd olika symtom, varav de flesta är centrerade i bröstområdet. Bland de vanligaste fysiska tecknen på obalans är obehag mellan axelbladen, hjärtklappning och bröstsmärta. Hit räknas också depression och ångest.

Icke-fysiska tecken, som beror på att vi gjort oss oemottagliga för kärlek, är: svartsjuka, emotionell instabilitet, ha-begär, avundsjuka, ensamhetskänsla, missunnsamhet, ilska, självömkan, svårigheter att visa empati samt ge förlåtelse. Det spelar ingen roll hur mycket kärlek vi får av andra, vi vill hela tiden ha mer och få bekräftelse av alla.

Ett nedstämt, dystert hjärtchakra mår bättre av alla varianter av andningsövningar, meditation, yoga, bra kost och motion. Använd också gärna kristaller, som är lämpliga för hjärtat, för att uppnå balans.

Färg: Grön och ibland rosa är båda associerade med hjärtchakrat. Detta beror på att hjärtat både ger och tar emot kärlek. Rosa är färgen på den universella kärleken och handlar om “den inre kärleken”, det inre barnet, självkärlek, tillit och frid. Grönt är den utåtgående kärleken som flödar till allt levande samt platser.

Element: Luft

Stenar: Rosenkvarts, rhodonit, rhodokrosit, jade, grön kalcit, grön turmalin, grön aventurin, grön jaspis, malakit, peridot, mossagat, krysopras

Kroppsdelar: Armar, axlar, blodcirkulation, bröst, diafragma, hjärta, händer, lungor, revben

Körtel: Tymuskörteln

Sinne: Känseln

Obalanser: Allergier, astma, bronkit, lungsjukdomar, hjärtsjukdomar, värk i övre ryggen, skuldror och axlar, bröst- och lungcancer

Yogapositioner: Kamelen (Utrasana), Kobran (Bhujangasana), Koansiktet (Gomukhasana), Örnen (Garudasana), Uppåtgående hunden (Urdhva Mukha Svanasana), Kattpositionen (Marjaryasana)

Affirmation: “Kärleken är allomfattande, jag tar tacksamt emot och ger villkorslös kärlek från djupet av mitt hjärta.”

Eteriska oljor som balanserar: Cederträ, lavendel, mynta, mysk, ros, sandelträ,

Mandala / antal lotusblad: 12 stycken. Varje kronblad på lotusen representerar en av de 12 dygderna i ett rent hjärta:

 1. Kärlek
 2. Harmoni
 3. Empati
 4. Förståelse
 5. Renhet
 6. Klarhet
 7. Medkänsla
 8. Enhet
 9. Förlåtelse
 10. Vänlighet
 11. Frid
 12. Salighet

Hjärtchakrasymbolen är ett hexagram som symboliserar föreningen av manliga och kvinnliga energier.

Den övre triangeln symboliserar guden Shiva (Purusha) och den andra, gudinnan Shakti (Prakriti).

Enligt forntida tantrismen är föreningen av dessa gudomliga energier en källa till hela skapelsen. När dessa två krafter förenas uppnås balans.

*Atman – är sanskrit och definieras som en individs inre jag, ande eller själ. Begreppet Atman som det sanna jaget anses vara den första principen inom hinduismen, särskilt den urgamla Vedanta-filosofin.

Atman är ansvarig för en persons förmågor, organ och aktiviteter, och representerar det sanna jaget som är Egots motsats. Som sådan migrerar Atman vid döden och följer individen till sitt nya liv efter återfödelsen, eftersom den är evig och oförgänglig.

Alltid kärlek,

Clair