Dödsgudinnan Kali – moder och krigare

Kali är kanske den mest omtalade och kända hinduistiska gudinnan för oss västerlänningar. Hon ser skrämmande ut och många tycker att hon är otäck. På sanskrit betyder Kali “Hon som är svart” eller “Hon som är döden”.

Kulten och mytologin om Kali handlar inte bara om död, utan också om våld, sexualitet och paradoxalt nog också om moderlig kärlek.

Den skiljer sig också åt beroende på vilken region man befinner sig i, i Indien.

Kali avbildas oftast som svart eller blå, delvis eller helt naken, med många armar (allt mellan fyra upp till arton), och hon står alltid med utsträckt lång blodig tunga. Runt halsen hänger ett halsband med avhuggna huvuden, och ibland är hon klädd i en kjol med människoarmar. Hon håller ett svärd i en hand, och ett avhugget huvud – Raktabijas huvud – i en annan.

Sin stora debut gör Kali i den religiösa hinduiska skriften Devi Mahatmyam (“Gudinnans härlighet”) som beskriver Gudinnans alla olika former – allt från den skrämmande och farliga Kali till den godhjärtade och milda Sri. Det sägs att kulten om Kali, som skrevs på sanskrit 400-500 e.Kr., är den mest autentiska.

Kali var sprungen ur det “tredje ögat”, på gudinnan Durgas ursinniga panna, när Durga slogs mot de två demonerna Chanda och Munda som hotade att utplåna världen. Kali drog sitt svärd och halshögg dem och fortsatte därefter att i raseri förgöra den skickliga magikern och demonen Raktabija, vars bloddroppar födde fram nya demoner när de träffade jorden. För att förhindra detta slickade Kali upp allt blod innan det hade nått ner till marken. Detta är orsaken till Kalis röda tunga samt varför man säger att Kali är manifestationen av Durgas vrede.

Kalis blodtörst kände inga gränser utan hon hade ihjäl allt som kom hennes väg medan hon med full kraft dansade fram över förödelsen så att gudarna var rädda att hon skulle förstöra kosmos. Till slut blev Shiva, hennes make, tvungen att komma ner till jorden för att få stopp på galenskapen. Helt orörlig lade han sig ner på slagfältet bland de dödade demonerna, medan Kali gick runt och förstörde kropparna genom att skära dem i bitar.

Plötsligt stod hon ovanpå en vacker manskropp. För ett kort ögonblick rörde hon sig inte, men så tittade hon ner på kroppen och såg att det var hennes man Shiva.

När det gick upp för henne att hon rörde vid sin man med fötterna, räckte hon skamset ut sin tunga och då upphörde all förstörelse. Shiva lugnade henne, dansade med henne, och den kosmiska energin – det feminina och det maskulina – återställdes.

Jag har redan berättat att hon håller ett svärd i en hand och ett avhugget huvud i en annan hand. Men hon håller också upp en av sina händer i en gest som säger “var inte rädd”, och en annan hand utför en välsignande gest.

Du kan lägga alla dina sorger och bedrövelser på Kali. Hon tar hand om allt och fruktar inget. Hon är urkvinnan i dig, den vilda kraft som bara existerar i barnafödande och mödraskap. Du kan aldrig lura Kali för hon ser allt. Hon ser ditt mörker och ditt ljus, dina sorger, din längtan, dina skuggor, din kärlek. Hon är modern som ser igenom dina murar och som vet exakt vem du är. Och hon älskar dig villkorslöst. Men hon är också det man kallar för “själens mörka natt”, den mörka kraft du måste övervinna för att utvecklas och minimera ditt ego. Precis som en mor, tar hon din hand och lotsar dig igenom det skrämmande mörkret. Men hon är också utan nåd, och ser till att du kapitulerar och underkastar dig hennes läxor, därför att de är de enda sätten att bli av med rädslor och hopplöshet.

Sedan slutet av 1900-talet har många feminister sett Kali som en symbol för feminin handlingskraft, medan New-Age-rörelsen ser henne som sexuellt befriande inspiration inom Tantra.

I mitt nästa blogginlägg kommer jag berätta mer om Kali samt om den gudomliga kosmiska energin Shakti, och hur du kan samarbeta med dem i din personliga och andliga utveckling.

Alltid kärlek,

Clair