Ljudvågor som avslappning

Sångskålar eller klangskålar, som de också kallas för, sägs ha sitt ursprung ur den pre-buddhistiska tibetanska Bon-religionen runt Himalaya. Denna flera tusen år gamla shamanska och animistiska kultur hade, som många andra stamkulturer vid den här tiden, alltid en helare, en shaman, som gick in och ut ur olika medvetandetillstånd och gjorde själsresor med hjälp av sång, trummor, dans samt det heliga ljudet från sångskålar.

Senare, när buddhismen utvecklades, införlivades dessa sångskålar i den religiösa utövningen och meditation. Idag finns de nästan i vartenda tempel runt om i Asien och tillverkas lite överallt men främst i Nepal, Tibet, Indien och Bhutan.

De tibetanska sångskålarna är inte bara fantastiska visualiserings- och meditationsverktyg, utan används också till olika former av kroppsterapi så som klangmassage och kroppsbalansering.

Det finns forskning som visar att ljudet och vibrationerna, som uppstår från sångskålarna, aktiverar kroppens självläkningssystem. Det finns olika metoder för detta. En del ljudterapiutövare lägger sångskålarna direkt på kroppen, andra placerar ut ett antal sångskålar runt kroppen. Vibrationerna från sångskålarna genomströmmar den fysiska kroppen, sinnet, energicentra/chakran och meridianer.

De ljudvibrationer och övertoner som uppstår, när man spelar runt skålens kanter, har en kraftfull effekt på våra nervsystem och minskar snabbt stressnivån i kroppen eftersom de framkallar ett meditativt tillstånd i hjärnan.

Om man tycker att det är svårt att hantera sångskålarna själv så finns det en hel del inspelningar med tibetanska sångskålar som man kan lyssna på för djupavslappning eller meditation.

Alltid kärlek,

Clair