Santería del 2

Inom Santería använder man sig av gudar som helgon. Dessa gudar omnämns som Orichas. Det finns många olika Orichas och i detta blogginlägget skriver jag om de två viktigaste för mig. Den ena är Elegguá som vaktar mitt hem, mina dörrar, mina vägar samt även dörren in till andevärlden. Och den andra Orichan är Oshún eftersom jag är invigd som hennes dotter.

Elegguá – Korsvägens herre

Elegguá kan ibland representeras som ett barn, och ibland som en gammal man. Han är början och slutet av livet, och han är den som öppnar och stänger vägar i livet. 

Han är busig och kan vara en lurendrejare, och som sådan gillar han att skämta med människor. Han tycker också om godis och leksaker, men trots sin barnsliga natur ska man inte underskatta honom för han är en mycket kraftfull Oricha. Han är en av krigarna tillsammans med Ogún, Ochosi och Osun. Elegguá nämns alltid först i varje ceremoni, för utan hans tillåtelse förblir dörrarna till kommunikation med de andra Orichas stängda. 

Elegguá gillar alla möjliga saker som förknippas med barns lekar: till exempel bollar, visselpipor, leksaksfigurer och småbilar. Han gillar också nycklar, silvermynt, och en stråhatt. Han klär sig i rött och svart, ibland i spansk kolonialstil. På huvudet bär han en röd halsduk eller keps, eller en stråhatt. När han dansar är han lekfull och vill att andra ska uppmärksamma honom.

Förutom godis gillar han cigarrer, rostad majs, kokosnötter, aguardiente (stark alkohol) eller vino seco (vitt vin), rökt fisk och röd palmolja. På måndagar ska han erbjudas något han gillar som ett sätt att hylla honom.

Elegguás färger är röda och svarta. Hans tal är 3, eller valfri multipel av 3. Hans veckodag är måndag och den 3:e dagen i varje månad. Traditionellt erkänns den 6 januari och den 13 juni som hans “helgonsdagar” på Kuba. På dessa dagar kan en fest ges till hans ära. Elegguá och Ochún är goda vänner.

Oshún – flodernas drottning

Oshún är den yngsta av alla Orichás, enligt de flesta patakís (heliga berättelser). När Olodumare var färdig med att skapa jorden lutade han sig tillbaka och funderade över sitt verk. Han insåg att något saknades som skulle göra livet väst att leva: sötma och kärlek. Så han skapade Ochún och skickade ner henne till jorden för att odla dessa egenskaper hos människorna. Ochún är kärlekens Orichá, och hennes förföriska och sensuella kraft kapslar in det feminina idealet. I naturen härskar hon över floder. Ursprungligen tillhörde allt vatten på jorden Yemayá, som är Ochúns äldre syster (eller, i vissa berättelser, hennes mor). Men en dag när Ogún hett förföljde Ochún över fälten och skogarna föll den unge Orichá i floden och drogs iväg av virvlar. Yemayá tog Ochún under sitt beskydd, och gav floderna till henne så att hon kunde få sitt eget rike. Från den tidpunkten tillhörde floderna Ochún och havet Yemayá.

Yemayá och Ochún har en nära relation och arbetar ofta tillsammans, särskilt i frågor som rör romantik, äktenskap och moderskap. Yemayá är den mogna, moderliga som vakar över barn och skyddar bebisar i livmodern. Ochún är den förföriska och sensuella som ser till att kvinnor blir gravida. Hon inspirerar till sexuell kärlek och främjar fertilitet. När hennes jobb är klart tappar hon vanligtvis intresset och lämnar över barnets uppfostran till sin mer moderliga syster.  

Ochún anses vara den vackraste av de kvinnliga Orichás. Hon uppvisar alla egenskaper som är förknippade med färskt rinnande vatten: hon är livlig, gnistrande och uppfriskande. Ingen kan motstå hennes förföriska skratt, hennes graciösa dans och hennes läppar som smakar honung. Hon har en frodig kvinnlig figur med breda höfter, vilket tyder på erotik och fertilitet. Hon älskar siden, parfymer av sandelträ, solfjädrar, speglar, alla sorters smycken, (särskilt korall, bärnsten, guld och mässing), hon bär guldarmband som klirrar förföriskt när hon rör sig, och hennes favoritgodis är honung. Hennes favoritblomma är solrosen. Även om hon är ung och ibland verkar lättsinnig, är hon en mycket kraftfull Orichá. I många fall där andra Orichás misslyckas, triumferar Ochún,

Ochúns färger är gult och guld, hennes nummer är 5 och hennes veckodag är lördag. Den åttonde september firas Ochún och det är en stor helgdag på Kuba. Både påfågeln och gamen är hennes symboler. En patakí förklarar att Ochún i form av en påfågel flög till himlen för att prata med Olofi om ett problem som Orichás hade på jorden. Ingen annan var modig nog att göra detta, för de visste att Olorún (solen) skulle bränna dem till aska. När påfågeln kom för nära solen förkolnades dess fjädrar och skönheten blev förlorad. När den kom till Olofi såg den inte längre ut som en påfågel, utan liknade istället en gam. Olofi, som är allvetande, förstod vad Ochún hade gjort, och han belönade henne för hennes tapperhet och brist på egenintresse genom att göra henne till en av hans favorit Orichás.  

Jag kommer skriva ett blogginlägg till om Santería för kunskap är aldrig fel, och dessutom kan alla vända sig till Santerías gudar likaväl som man använder sig av Shiva eller Freja i sin magiutövning.

Alltid kärlek,

Clair