Santería del 1

Även om Santería idag praktiseras över hela världen, definieras den som en afro-kubansk religion med ursprung i det som idag är Nigeria och Benin i Västafrika. Ordet Santería kommer från spanskan och kan enkelt översättas som hängivenhet till helgonen, eller santos. Många utövare ser Orichas – religionens gudar – som helgon eller “santos”. Man kombinerar helt enkelt terminologin och begreppen från katolicismen och västafrikanska naturreligioner. Detta kallas ibland för religiös synkretism.

Santería har sina rötter i Yorubafolket i Västafrika. Slavhandeln förde många afrikaner till Kuba, Brasilien, Haiti, södra USA, Puerto Rico, Trinidad och andra karibiska länder. På Kuba kallades slavar av Yoruba-ursprung för “Lucumí”, kanske på grund av den felaktiga uppfattningen att de alla tillhörde Ulkumí-stammen, eller för att slavarna tilltalade varandra som Oluku Mi, vilket betyder “min vän”.  

Även om de flesta afrikaner tvingades konvertera till katolicismen vid ankomsten till den nya världen, fortsatte många att utöva sina inhemska religioner samtidigt. En vanlig missuppfattning är att afro-kubaner blandade de två religionerna till en enda. Ett mer korrekt är att säga att de två systemen fortsatte parallellt med varandra i det afro-kubanska folkets medvetande. Utövare av Santería kan beskriva sig själva som katoliker, delta i katolska mässor och döpa sina barn som katoliker, samtidigt som de utövar sin afrikansk-baserade religion i sin ilé, eller tempelhus, i sina egna hem eller i hemmet av en religiös äldre. Även om de vet att de katolska helgonen och Orichas inte är identiska, har de likheter mellan dem, och de har inga problem med att till exempel ställa en staty av Sankta Barbara på ett Santería-altare, som ett annat sätt att representera Changó eller Oshún, två av de mest populära Orichas på Kuba. 

I århundraden utövades Santería som en “hemlig” religion för att undvika förföljelse eller det negativa sociala stigma som hänger samman med den afro-kubanska kulturen i allmänhet. Den överlevde genom muntlig tradition, överförd från en generation till en annan, genom initiationsceremonier som skapade en hårt bunden gemenskap och distinkta släktlinjer baserade på förfäder. Många kubaner, som lämnat Kuba, tog med sig sin religion och Santería spred sig till USA, Kanada, Europa och många sydamerikanska länder. 

Det finns många Orishas/helgon inom Santería och ett av dem heter Yemayá. Det är hon som är avbildad på bilden. Yemayá ses som den stora modern som lever och härskar över haven. Vatten är nödvändigt för att det ska finnas liv, så utan Yemayá skulle livet på jorden inte vara möjligt. Även om hon är moderlig och vårdande, är hon också hård. Hennes straff kan vara fruktansvärda när hon är upprörd, men hon är rättvist sinnad och förlåtande.

Yemayá är också klok och modig. När hon går ut i krig för sina barns räkning, vet hon verkligen hur man använder en machete och ingen kan besegra henne. Siffran sju är hennes nummer. Hennes veckodag är lördag, och hennes färger är blå och vita. Traditionellt bär hon en lång vid klänning som representerar vågorna i havet. Hon gillar doften av verbena. I egenskap av mor är hon dygdig, men hon gillar att njuta och ha det bra och hon älskar att dansa. När hon dansar börjar hon långsamt och graciöst, men när hon snurrar och rör på sina kjolar för att reflektera vågornas rytm bygger hon upp fart och intensitet och visar sin enorma kraft. 

Eftersom jag är en invigd häxa inom Santería kommer jag skriva mer i ämnet i kommande blogginlägg. Det kommer snart mer.

Alltid kärlek,

Clair