Sat Narayan – Mitt favoritmantra

Det finns de som tycker att det är flummigt att meditera med mantran, och det tog faktiskt lite tid för mig också, måste jag erkänna. I alla fall om jag skulle sjunga mantrat. Under många år tyckte jag att det räckte alldeles utmärkt med att bara fokusera på andningen, och ska jag vara riktigt ärlig hade jag lite svårt för att sitta i en grupp och chanta och se salig ut. Det var lite för mycket hippie-style-Indian-wanna-be för mig. MEN, ingen är sämre än att man kan ändra sig, och jag är övertygad om att saker kommer till en när man är redo. Idag älskar jag att meditera med mantran för att det är såååå mycket lättare att hålla fokus. -Mantran, kära vänner, is da shit!

Vad är då ett mantra för något?

Inom dagens västerländska andliga synsätt, ses ordet “mantra” ungefär på samma sätt som “intention”. Men det är helt olikt det ursprungliga sättet att använda mantra på..

På sanskrit delas ordet mantra upp i två delar: Man som betyder sinne, och tra som betyder transportmedel. Med andra ord är mantra ett “transportmedel” för tanken, sinnet – ett ljud eller en vibration som används för att komma ner i djup meditation.

Precis på samma sätt som när man planterar ett frö med intentionen att det ska gro, växa och blomstra upp till en flerårig växt, kan ett mantra ses som ett frö som driver fram en intention.

Mantrat i sin renaste, mest uråldriga form, är grunden till alla religiösa traditioner, skrifter och böner. När man noggrant valt ut ett personligt mantra och upprepar det tyst för sig själv, sägs det att mantrat har förmågan att förändra ens undermedvetna ingivelser, vanor och bedrövelser. När mantran uttalas högt eller chantas, riktas läkningskraften hos Prana (livskraftenergin) för att få energi samt även få tillgång till andliga tillstånd av medvetanden. Mantra, som en andlig övning, bör göras regelbundet i flera månader för att dess önskade effekter ska uppstå.

Sat Narayan, även känt som Chotay Pad Mantra, är ett mantra som jag älskar och som definitivt behövs i dessa villrådiga tider eftersom det innehåller helande ord som tar bort det negativa inom oss.

Vi utsätts dagligen för olika prövningar, utmaningar och kanske till och med förolämpningar. Men ju bättre förhållande vi har till vår inre frid, vårt ljus, desto lättare blir det att bemöta mörkret och allt som är tungt.

Därför är det viktigt att vi kan koppla av och bara låta oss få vara i ett tillstånd av “icke-motstånd” ibland. Ju oftare vi gör detta, desto större inre frid finner vi inom oss själva. 

Mantrat Sat Narayan, med sitt sköna flöde, chantar (sjunger) man för att skapa inre frid, lycka och glädje. Det gör dig intuitivt klar och ren i ditt medvetande. Och på så sätt projicerar du yttre frid, lycka och glädje till din omgivning. Musik och sång till det här mantrat finns på både Spotify och YouTube. Sök på Sat Narayan med Ben Leinbach. -Underbar!

Narayan är den aspekt av Oändligheten som relaterar till elementet vatten, (vattnet står ju för vårt känsloliv), så detta mantra hjälper dig att “följa flödet” för att ta dig bortom det värdsliga och uppleva Oändligheten. Eller enklare uttryckt – hjälper dig upp över ytan, upp på de härliga vågorna, istället för att sjunka ner i känslodjupen.

“Sat Narayan Wahe Guru Hari Narayan Sat Nam”

Sat Narayan = Den som håller i sanningen

Wahe Guru = Den obeskrivliga visdomen

Hari Narayan = Den kreativa kraften

Sat Nam. = Den sanna identiteten