Shakti – alla gudars energi

Shakti, en av de viktigaste gudinnorna inom hinduismens panteon (samlingsnamnet på en månggudareligions samtliga gudar), är verkligen en gudomlig kosmisk energi som existerar i precis allt, även i dig och mig, och representerar både den feminina energin och alla energiska och kreativa krafter som ständigt är i rörelse genom hela Universum.

Shakti, som ansvarar för Skapelsen, träder fram i olika skepnader, personligheter och namn för att förstöra demoniska krafter och se till att det alltid råder balans. Dessa personligheter är olika gudinnor och hon är arketypen för styrka, fertilitet och kraft. också känd som Parvati, Durga och Kali

Liksom Kali är hon modergudinnan, krigaren och förstörelsens mörka gudinna. Inom hinduismen har alla gudar sin egen Shakti, eller energikraft, vilket är en av anledningarna till att hon dyrkas av miljontals människor över hela Indien.

Shakti kan vara ditt föredöme, någon du identifierar dig med eller tittar på när du försöker hålla din relation vid liv.

Som Parvati är hon hustrun och livsenergin till förstörelsens och föryngringens gud Shiva. De har två söner tillsammans: Kumara som besegrade demonen Taraka, samt Ganesha – guden med elefanthuvud – som är visdomens och lyckans gud. Parvati symboliserar fertilitet, äktenskaplig lycka, hängivenhet, styrka och askes.

Shakti är en Mahadevi – en stor gudinna – vilken är summan av alla andra gudinnor tillsammans. När hon antar skepnaden av Durga är Shakti en våldsam krigare som dödar demoner och andra onda varelser. Hon kan närsomhelst byta skepnad till Kali “förstörelsens mörka gudinna”, som symboliserar livets destruktiva natur.

Gudomar, tillsammans med Shaktis alla skepnader, är förknippade med ett speciellt djur eller en fågel som de färdas med. Det här djuret – vahana – är inte bara ett sätt att färdas på, eller identifiera guden/gudinnan på, utan är också en förlängning av gudens krafter.

I rollen som krigargudinna, omsluter Durga kraften hos alla gudar och använder sitt lejon som vapen och färdmedel.

Shakti är en universell kraft som du kan använda dig av i många syften.

Om du behöver bekämpa dina egna demoner eller när du söker skydd – be Durga om hjälp.

För fruktsamhet – hjälp att bli gravid – eller om du identifierar dig med modergudinnan – vänd dig till Parvati.

För att förgöra ondska och återställa balans – vänd din blick mot Kali. Hon kommer ge dig styrka att säga ifrån och stå i din kraft.