Tacksamhet är hälsosamt

Övar man sig i tacksamhet och positivt tänkande skickar man via signalsubstanser meddelanden till hjärnan längs nervbanorna. Hebbs teori (en teori inom neurovetenskap) slår fast att celler som aktiveras samtidigt kopplas samman, vilket leder till ökad effektivitet i synapsen. Ju fler gånger dessa nervbanor aktiveras, desto snabbare stimuleras nervbanan så att neuronerna sammankopplas. Detta kanske låter komplicerat för den som inte är utbildad inom medicin, men kan enkelt sammanfattas såhär: om vi matar hjärnan med negativa tankar, stimuleras nervbanorna för negativt tänkande. Precis samma sak sker med det omvända: positiva tankar stimulerar nervbanorna för positivt tänkande.

När vi andas medvetet så är det som att ta med medvetandet till gymmet. Vi kan förändra medvetandets tankemönster genom att lyssna på kroppen och hjälpa de medfödda systemen genom andningen. Detta kräver såklart övning, och vissa dagar fungerar det bättre än andra. Det viktiga är att aldrig känna det som ett “nödvändigt ont” eller en plikt. Om du bara gör den här övningen i 5-10 minuter per dag, kommer du märka skillnad. Och stressa inte upp dig ifall du missar en dag. Syftet är inte att klandra sig själv, utan syftet är att låta den medvetna andningen bli en naturlig del av ditt liv.

Tacksamhetsövning

Den här övningen tar bara några minuter så försök göra den varje dag. Du kan göra övningen varsomhelst och om du vill få ut mesta möjliga av den, är det bra att ha en anteckningsbok där du skriver ner vad du är tacksam över. Försök skriva några saker du är tacksam för varje dag.

Andas medvetet in och ut tio gånger och upprepa detta tre gånger. Andas in genom näsan och ut genom näsan. Låt inandningen bli lång och följas av en liten paus, varpå du avslappnat andas ut. Känn hur bröstkorg och mage vidgas när du andas in och dras samman när du andas ut.

När du andas in, blunda och fokusera på tre saker som du är tacksam över. Kanske dina barn, föräldrar, partner, vänner, arbete, havet, luften vi andas, vattnet, ditt hem eller en kram från någon du älskar. Du kanske vill tacka kroppen för alla dess fantastiska system som arbetar åt dig dygnet runt. Fokusera på tacksamheten.

När du andas in och ut, känn livskraften och energin som strömmar in i kroppen, healar den och fyller cellerna och hela ditt väsen. Stanna kvar i andningsrytmen, fokusera på varje inandning och utandning och låt andningen flöda.

Känn energin strömma in i alla människor i din omgivning och de människor du älskar. Känn hur de blir healade och får det liv som de förtjänar.

Alltid kärlek,

Clair