Häxor och häxkonst

Nu när vi närmar oss allhelgonahelgen och halloween kan det kanske passa bra att prata lite om häxor och häxkonst.

Många undrar vad som skiljer traditionell häxkonst från wicca, och det är inte helt lätt att svara på den frågan eftersom häxor och häxkonst, generellt sett, är som vinden och kan flyga åt alla möjliga håll. Jag menar inte på en kvast, utan med sina egna individuella etiska kompasser.

Traditionella häxor är i regel inkarnerade häxor, eller födda med olika gåvor, och står i direkt förbindelse med guden/gudinnan i alla dess aspekter. De är i regel solitära häxor (utövar sin häxkonst i enskildhet) medan wiccaner i regel tillhör covens. Eftersom ingen någonsin lyckats kontrollera och styra häxor, har de genom historien innerligt avskytts av kyrkan och beskyllts vara lierade med djävulen.

Wicca har däremot sina moderna rötter i en tradition som, efter att häxkonstlagarna upphävdes i Storbritannien, utformades av Gerald Gardner, en häxa på 1950-talet. Gardneriansk wicca är en nyhednisk typ av naturreligion som hemlighåller sina ritualer och utövanden tills efter initiering in i ett praktiserande coven. Det finns även andra grenar av wicca, men den mest vanliga förutom den Gardenianska, är den Alexandrianska.

När wicca-ideologin blev populär och började spridas, gavs det ut böcker om wiccas seder, bruk och grundläggande trosprinciper. Idag är det allmänt vedertaget att wicca är en form av gudinne-baserad religion med en regerande översteprästinna och/eller överstepräst som högsta auktoritet.

Att leva sitt liv som häxa handlar inte om trollstavar, kristallkulor eller hokus pokus. Inte heller handlar det om attribut, hårfärg, hur man klär sig eller framställer sig själv på FB och annat.

En fullfjädrad häxa är i ständig kontakt med Moder Jord, lever i samklang med naturen och kan se ut precis som vem som helst eftersom hon inte har några behov av att utmärka sig eller bli bekräftad. Hon, eller han, behärskar magi, lever sin sanning och kan hela sig själv, påverka sitt liv, samt göra verklighet av sina drömmar.

Den inre kraft man besitter som häxa gör att man inte är rädd för att utforska sitt inre, sitt mörker och sitt ljus.

Olika häxor väljer olika vägar, och ju större kunskap man har desto mer utvecklad blir man. Förhoppningsvis. Det handlar om att lita på sig själv, sina känslor och sin moraliska kompass. Det finns massor med litteratur om häxkonst men kom ihåg att de för det mesta har sitt ursprung i författarens idéer och värderingar.

Jag är av den åsikten att alla som känner ett kall kan bli häxor, men att utge sig för att vara en är inte samma sak som att leva som en.

Det tar tid att bli häxa, samma som det tar tid att bli balettdansös eller konsertpianist. Man måste arbeta, öva, misslyckas och aldrig ge upp. Det krävs tålamod och att man lever efter magins regler varje sekund och minut.

De tre mest grundläggande sakerna man måste göra för att lyckas som häxa är:

  1. Släpp taget om alla gamla spöken, rädslor och bitterhet.
  2. Lev i samklang med Moder Jord och behandla henne med respekt.
  3. Bo och lev i din sanning – acceptera och älska den du verkligen är, ditt autentiska jag.

Alltid kärlek,

Clair