Vad är EFT-tapping för något?

För många år sedan var jag på en spännande föreläsning om EFT – Emotional Freedom Technique (emotionell frihetsteknik på svenska). Den handlade om hur man genom att “knacka” på olika akupressurpunkter, samtidigt som man uttalar affirmationer, kan bli av med bl a stress, oro, ångest, sjukdomar, smärtproblematik och andra problem.

Den här enkla tekniken, som alla kan lära sig på 5 minuter, används främst till att lugna det centrala nervsystemet. När man ger sig själv en behandling knackar man på nio olika akupressur- eller meridianpunkter för att främja energiflödet samt lösa upp eventuella negativa energiblockeringar. Begreppet meridianer används inom traditionell kinesisk medicin, och kan enklast beskrivas som banor som går genom kroppen, precis som vårt blodomlopp, men istället för blod, är det energi och livskraften Qi som strömmar i dessa meridianbanor.

En anledning till att EFT sägs vara så kraftfull är dess påstådda förmåga att kunna påverka amygdala, den del av hjärnan som ständigt letar efter hot och farliga grejer, och som liknas vid kroppens “alarmcentral”.

Gunilla Brattberg, professor och specialist på värk och rehabiliteringspedagogik, har gjort en studie om EFT-behandling och fibromyalgiproblematik. Deltagarna, som hade svår värk och oro, utövade EFT i åtta veckor och det intressanta är att EFT ledde till smärtlindring och ett mycket större lugn.

Eftersom jag är nördig på allt som handlar om energi, healing och “egenvård” bestämde jag mig för att lära mer och ge det en chans. Jag tänkte testknacka i två veckor för att se om jag skulle märka någon skillnad. Hela behandlingsproceduren tar ungefär en minut att genomföra, när man väl lärt sig den. Och alla har väl EN minut att ge till sig själva varje dag.

Steg för steg-anvisningar

 1. Identifiera problemet: Vilket problem vill du lösa / fokusera på? Det bästa är att fokusera på ett specifikt problem i taget. Tänk inte bara på toppen av problemet utan gå ner på djupet för att hitta roten till problemet och dina sanna känslor om det. Känn sedan efter VAR i kroppen känslan sitter. I magen? I halsen? I ryggen? osv.
 2. Känn sedan efter hur stark känslan/oron är, använd dig av en skala från 1 – 10, där 10 är starkast.
 3. Innan du börjar, bestäm dig för en affirmation som du upprepar för dig själv medan du knackar. Helst bör affirmationen belysa problemet samt innehålla självacceptans, t.ex. “Jag är rädd och min rädsla är en del av det som gör mig hel.” Det är viktigt att affirmationen fokuserar på din känsla och inte den yttre situationen, t.ex. ”Jag bråkar med min partner och det är en del av det som gör mig hel,” är inte en bra fras. Men däremot “Min sorg över att bråka med min partner är en del av det som gör mig hel,” är en bra affirmation.
  1. När du känner dig bekväm med den här processen och knackningssekvensen kan du variera dig med en handfull olika affirmationer medan du knackar, istället för endast en.
  2. Affirmationerna bör vara dina egna ord, men om du “fastnat” kan du alltid använda dig av denna mall: “även om jag känner mig _____, älskar och accepterar jag mig själv helt och hållet.”
 4. Knacka på de olika punkterna enligt ett visst schema, se nedan, medan du upprepar affirmationen som du har valt. Använd en eller flera fingrar för att lätt knacka med fingertoppen på varje punkt fem gånger innan du fortsätter till nästa punkt. Några av dessa punkter, som ÖB, SÖ, UÖ och UA, har en tvillingpunkt på motsvarande sida av kroppen, bara en av dessa punkter behöver knackas, men du kan knacka båda samtidigt om du har händerna fria. 
  1. (KP) Karatepunkten – Den köttiga delen på sidan av handen nedanför lillfingret och ovanför handleden.
  2. (ÖB) Ögonbrynet – Precis där ögonbrynet börjar, vid näsroten.
  3. (SÖ) Sidan av ögat – På benet precis utanför ögat, alldeles under tinningen.
  4. (UÖ) Under ögat – Benet under ögat, precis under ögonhålan.
  5. (UN) Under näsan – Precis mellan näsan och överläppen.
  6. (H) Hakan – Precis på hakan, den del som skjuter fram under underläppen.
  7. (NB) Nyckelbenet – Mitt under halsen.
  8. (UA) Under armen – Vid sidan av kroppen cirka 10 cm under armhålan.
  9. (TH) Toppen av huvudet – Direkt på mitten av huvudet.
 5. Ta nu ett långt djupt andetag och känn efter hur det känns i kroppen. Känn efter hur stark din oro/känsla är på skalan igen. Upprepa proceduren tills känslan kommit ner till 1.

Jag tycker att det här är en mycket bra självhjälpsteknik som går fort att utföra samt kostar ingenting. Den är lättillgänglig och superenkel att lära sig, och den kan användas i alla situationer. Om du vill lära dig mer om EFT-tapping, rekommenderar jag dig att titta på videos i ämnet. Googla på EFT 🙂 och sedan är det bara att prova själv. Du kan aldrig göra fel och du har inget att förlora, bara vinna!

Alltid kärlek, Clair