Från hippie till schaman

Om jag ska vara riktigt ärlig så vet jag inte riktigt hur vanligt det är idag att vara en häxa inom wicca-rörelsen.

Jag kan ha väldigt fel, men jag har en känsla av att det under en lång tid pågått en slags moderörelse inom andlighet och religion. Under de senaste decennierna så har allt gått i vågor.

Om jag ser tillbaka på mitt eget liv och det jag minns, så började mycket med hippiekulturen på 1960- och 70-talet. Många tog hallucinogena droger, gick in i sig själva och upplevde nya psykedeliska världar. Man ifrågasatte materialismen och motsatte sig det trista inrutade vardagslivet. Asien lockade och många reste till Indien för att hitta sig själva. Man gick med i olika ashram, följde en guru och ville inget annat än att bli upplyst. Hinduism och yoga blev populärt och The Beatles var, tillsammans med gurun Maharishi Mahesh Yogi, starka förgrundsfigurer som spred den österländska mystiken, astrologin och meditationen (speciellt TM-meditationen) över världen.

New Age vaknade så småningom till liv och det blev viktigt med personlig utveckling. Vi läste Wayne Dyers storsäljare “älska dig själv” och lärde oss att det är vi själva som skapar våra liv.

Parallellt med detta blev det oerhört populärt med Reiki-healing, som nästan blev en folkrörelse i USA. Så småningom spred den sig till Europa och många skulle bli healers.

New Age växte sig starkare och starkare inom många olika områden och människor sökte efter sig själva, “sanningen” och meningen med livet.

Kristaller, tarot, medium, andekontakt, magi, astrologi, nummerologi, I ching, karma och massor med olika andliga tekniker och attribut blev oerhört spännande. Nu skulle alla bli medium och astrologer.

Men så i mitten på 1990-talet kom boken “Den nionde insikten” av James Redfield, även den en megasäljare, och så blev det intressant att finna sin “livsvisdom” och åka på andliga resor till Peru. Och här utvecklas också det egna sökandet genom den vilseledande tron på ayahuascans terapeutiska healingförmåga.

Det går några år och så kommer ockultismen och wicca in i våra liv. Helt plötsligt svämmar bokaffärer över av litteratur om magi, häxor, druider, gudinnor, kelter osv. och det bildas covens i varenda stad. Till skillnad från New Age, där allt utgår från Universum, den högsta energin, den högsta intelligensen, Gud, så är wicca-rörelsen en hednisk religion där man dyrkar gudinnan och ibland även guden.

Alla ska ha sina egna altare med många magiska attribut, gärna också en uppstoppad korp. Ritualer utförs och hedniska sabbater firas, och precis som på 1960-talet vill man leva utanför det materiella trista samhället. Nu är det back to the roots som gäller och att leva i symbios med naturen.

Samtidigt kommer de gamla mysterietraditionerna upp till ytan. Alkemin. Kabbalan. Golden Dawn, Rosenkors-ordern med många flera. Och vi kan gå kurser för att bli invigda prästinnor, riddare, gudinnor.

Som en motvikt till mysterierna, magin och allt som kan uppfattas som mörkt, har vi nu änglarna. Det skrivs massor med böcker om änglar. Man kan köpa änglakort och många medium utger sig för att kunna kommunicera med änglar. Många tror också att änglar kan ta skepnad av människor och går omkring här på jorden tillsammans med oss. Samma sak sägs om “star people”.

Och så slog “The Secret” av Rhonda Byrne ner som en bomb! År 2007 gavs den ut på svenska och attraktionslagen slog igenom med full kraft. -Allting du gör skapas genom dina tankar, men “The Secret” lär dig hur du kan vända på allt negativt och bli “mästaren i ditt eget liv”. Sedan kommer Esther Hicks in på scenen med sin Abraham, och informerar om hur vi ska kunna manifestera våra önskningar. Tricket ligger i att befinna sig så mycket som möjligt i “vortex”.

Nu hör man inte så mycket om detta längre, för som sagt, allt går i trender. Nu är det, sedan några år tillbaka, shamanism som gäller. Speciellt den nordiska shamanismen. Var och varannan människa är shaman och trummar och skallrar för glatta livet. Man läser Eddan, sejdar, använder runor, reser mellan olika världar och utövar örtmagi, för att nämna några.

Inget sker i kronologisk ordning utan alla idéer, tankar, filosofier och religionsuppfattningar flätas samman till en stor väv. Alla söker sin egen väg för att förhoppningsvis hitta hem till slut.

Det här blogginlägget har jag skrivit med kärlek och respekt, även om det kanske inte verkar så. Jag har försökt se hur andligheten hela tiden byter skepnad beroende på hur världen ser ut runt omkring oss. Jag tror också att människan tröttnar fort och hela tiden söker nya kickar, nya insikter och nya “snabba vägar” till att helas och må bra. Och mitt i alltihop finns det alltid lycksökare som vill tjäna pengar på människors olycka och vilsenhet, folk som ger ut en fängslande bok som säger det som folk vill höra, eller yogamästarna som varit två veckor i Indien och nu kan allt om yoga, eller shamanerna som gått en helgkurs och fått full insikt om de andliga världarna, eller reikimästarna som utbildats och initierats digitalt och kan allt om energier och healing.

När du söker professionell hjälp ska du alltid kolla upp personen ordentligt. Var inte rädd för att fråga när de utbildade sig och för vem osv. Är de seriösa så kan de ge dig exakta uppgifter.

Svälj inte allt du hör med en gång utan känn efter i ditt inre om det verkar rätt för dig. Det finns massor med bra vägar för andlig- och personlig utveckling, men det finns också sådant som är rena rama hitte-på-lurendrejeriet.

Alltid kärlek,

Clair