Ostara

Ostara, eller vårdagsjämningen som de flesta känner den under, infaller runt den tjugonde mars. Nu kan vi på allvar se hur ljuset återvänder.

Ursprungligen kommer namnet från gudinnan Ostara, den germanska gryningsgudinnan också kallad Eostre. Sannolikt är det också hon som fått ge namn till det engelska namnet för påsken, Easter. Ostara var en mycket viktig vårgudinna och kristendomen, som visste hur man skulle erövra världen, begrep att anpassning till de gamla sederna var en av nycklarna. Gudinnans motsvarighet här i Norden är Freja då även Ostara är en fruktbarhetsgudinna.

Tillbaka till sabbaten Ostara, nu är ljus och mörker i exakt balans och ljuset är precis på väg att segra över mörkret. De manliga sapekten av Gudomligheten är en ung vacker man och Gudinnan är mycket förförisk och leker sensuella lekar med honom. Ännu har de dock inte sammansmält och förenats med varandra utan som tonåringar leker de kärlekslekar. Solguden vaknar och väcker i sin tur allt annat till liv.

Ostara är en fin sabbat för all magi som rör sensualitet och lek men även för allt som handlar om balansen mellan ljus och mörker, gott och ont, liv och död. Det är också en bra dag att så frön för att se dem växa upp i takt med vårsolen. Utrensningar, såväl materiella som emotionella, är det också bra att ägna sig åt under just den här högtiden. Det finns en orsak till varför vi säger att vi vårstädar. Även våra liv behöver en ordentlig vårstädning varje år, inte bara hemmet.