Tarotkort betydelse

Jag har tidigare skrivit om tarotkort och deras betydelse här på min blogg, men många hör av sig och vill veta mer. Några vill också veta vilken tarotlek som är bäst, men det finns ingen universell som passar alla. Man får helt enkelt känna efter vilken som talar till en.

Min personliga favorit är “Thot Tarot” som skapades av Aleister Crowley, och målades av Lady Frieda Harris. Det finns de som tycker att Aleister Crowleys kort är mörka och farliga eftersom han var ockultist och ansågs vara en svartmagiker. Dessa människor brukar oftast välja Rider-Waites lek som är den vanligaste och enligt mig också den tråkigaste.

Thot tarot är full med symboler och ingen annan lek talar klarspråk bättre än den. Den fungerar inte exakt på samma sätt som andra tarotkort, men när jag läser tittar jag enbart på symbolerna. Jag bryr mig inte om siffran på kortet, men det gör man givetvis som man vill. Eftersom jag hållit på med tarot, magi, ockultism, esoterik, shamanism och mycket mer under de senaste 35 åren, är jag inte så lättskrämd. Tvärtom.

Men det finns ändå vissa riktlinjer som gäller alla kort:

Stora arkanan är 22 kort, som representerar livets läxor/lektioner, karmiska influenser, samt den stora arketypiska röda tråd som påverkar ditt liv och din själsresa till att nå upplysning.

Om du lägger ut stora-arkana-korten i nummerordning 0-22, bildar de en symbolisk berättelse. Den här berättelsen går ibland under namnet “Dårens resa”. Narren – nummer 0 – är huvudpersonen som gör sin resa genom varje kort. Längs vägen träffar han nya lärare och lär sig nya livsläxor.

Kort nummer 0, Narren, eller “The Fool”, som han heter i Thots lek (kortet högst upp till vänster på bilden), har obegränsat med möjligheter. Om man får det kortet, kan det betyda att något oväntat kommer ske, att det väntar ett nytt äventyr, en ny början. Eftersom Narren är det första kortet så är Thots symboler att Narren har en lång navelsträng runt sig – han är nyfödd – och har egentligen ingen erfarenhet. Därför har han också en dåres oräddhet eftersom han inte bryr sig om vilddjuret som biter honom i låret.

Därefter fortsätter resan till kort nummer I och “Magikern”. Det här kortet avslöjar hur dina önskningar och begär kan förverkligas genom beslutsamhet och viljestyrka. När du får det här kortet kan du vara säker på att du har drivkraften att förverkliga dina ambitioner.

Kort nummer II är “Översteprästinnan” och hon talar om att det är dags för dig att lyssna på din intuition, snarare än på ditt intellekt. Hon ber dig sakta ner och reflektera över vad du har lärt dig, samt vilken mer kunskap du behöver för att ta vissa beslut. Översteprästinnan fungerar också som portvakt vid de gamla templen, hon kan dyka upp när du står framför en “portvakt” i ditt dagliga liv. Hennes råd är att du ska sluta oroa dig och istället lita på portvaktens beslut.

Kort nummer III är “Kejsarinnan”. Hon uppmanar dig att använda din feminina sida – att vara kreativ, sensuell, omtänksam osv. Men hon kan också symbolisera fertilitet, att man kan bli gravid. Kejsarinnan säger att du ska vara snäll mot dig själv och söka efter skönhet och lycka.

Kort nummer IV är “Kejsaren”. Han utstrålar auktoritet och är en fadersgestalt. Han är pålitlig, självsäker, har kontroll över sina känslor, skapar regler, samt ger struktur och trygghet. När du får detta kort betyder det att du måste vara organiserad, planera noggrant och vara uthållig, för att kunna övervinna problem. Du måste sträva efter dina mål, de kommer inte bara till dig.

Kort nummer V är “Översteprästen”. Han talar om att det är nödvändigt att följa regler och konventioner. Han står för moral och etik, och kortet råder dig att hålla dig inom konventionella gränser istället för att vara uppfinningsrik och bryta gängse normer. Det här kortet kan också betyda att du behöver en andlig rådgivare eller en mentor.

Kort nummer VI är “De älskande”. De här kortet kan antyda att du har livsavgörande beslut att ta eller att du står inför ett dilemma. Du kan vara osäker på vilken riktning du ska ta, eller vem du kan lita på, De älskande råder dig alltid att inte ta den lätta vägen. Samla all information du behöver för att kunna ta det rätta beslutet.

Kort nummer VII är “Vagnen”. När det här kortet dyker upp, har det blivit dags för dig att få det du vill ha. Det här är ett kort som uppmuntrar. Här handlar det om att övervinna hinder och att uppnå målen genom beslutsamhet, fokus och viljestyrka. Du kommer känna dig motiverad och ambitiös. Du ska bara tro på dig själv och din egen förmåga, så kommer du uppnå ditt mål. Vagnen talar om att segern väntar på dig och att du har full kontroll för att få det att hända.

Kort nummer VIII heter i Thots kort “Balans”, men “Styrkan” i de flesta andra. Det här kortet talar om att du har kraften och styrkan att övervinna alla hinder – precis som Vagnen. Men du måste vara lyhörd och utföra dina handlingar i nåd, snarare än med våld. Kortet talar också om att du har förmågan att hålla dig positiv och lugn samt tänka logiskt i stressiga situationer som testar ditt tålamod och din inre styrka.

Styrkan berättar att du är en mycket uthållig person och att du kan uppnå allt du vill. Du är självsäker och har inga problem med att vara dig själv och säga ifrån. Om du fortsätter på den här vägen kommer du lyckas med allt du vill åstadkomma. Du har uppnått “Balans”.

Kort nummer IX är “Eremiten” som står för andlig upplysning, visdom, ta emot eller ge vägledning. Eremiten representerar visdom som uppnås genom att söka den högsta sanningen. Att leta efter svar kräver ensamtid utan något som distraherar. Även om detta kan verka lite läskigt i början, kan det vara en av de mest givande upplevelserna i livet att engagera sig i letandet efter sin egen sanning.

Kort nummer X heter i Thots tarot “Lyckan”, men kallas oftast för “Ödeshjulet”. Lyckan styrs av Jupiter, lycko- och expansionsplaneten. Oavsett om du tror på ödet eller inte, så står saker och ting i kö för din fördel. Tänk på överraskande erbjudanden och nya möjligheter. Det här kortet  kan också avslöja psykiska förmågor, antingen inom dig själv eller någon nära. Se detta som en chans att upptäcka mer om dig själv och att lyssna på din magkänsla.

Manifestera dina drömmar, nu när din energi är i linje med dina andliga guider, änglar och andra hjälpare. Du kan inte kontrollera universums krafter, men du kan definitivt öka din förståelse för din roll i det här livet och i universum. Kom bara ihåg att det inte finns något att frukta. Allt kommer att fungera enligt det gudomliga ingripandet.

Kort nummer XI heter “Lustan” i Thot, men “Rättvisan” i de flesta andra kort. Här handlar det om livsläxor, orsak och verkan, juridiska tvister, rättvisa och integritet. Det finns tillfällen när vi fallit offer för någon annans illvilliga avsikter. Om du blivit kränkt på något sätt, kommer “Rättvisan” att återställa balans och ordning. Det betyder visserligen inte att saker och ting kommer att fungera precis som du vill att de ska göra. Men om du drar det här kortet, visar det att “Att allt alltid blir till det bästa.”

Nu har vi tagit oss igenom halva stora arkanan med tarot betydelse, och jag kommer skriva om resten av stora arkanan, kort XII – XXII i mitt nästa blogginlägg. Börja med att öva in de här korten, så kommer du snart vara en hejare på tarot och kortens betydelse.

Alltid kärlek,

Clair