Trollsländan i vårt andliga liv

Sländan har funnits här på jorden i över 300 miljoner år, alltså sedan dinosauriernas tid.

Våra gamla förfäder, inom ett flertal kulturer, såg att det var något speciellt med trollsländorna och de flesta var rörande överens om att sländorna var goda andar som ger tur och välstånd.

Trollsländans olika fysiska egenskaper, ligger till grund för deras andliga betydelser.

Sländan är en symbol för uthållighet och anpassningsförmåga, eftersom de var bland de första bevingade insekterna som utvecklades. De är motståndskraftiga med förmåga att förändras för att överleva omgivningen.

Trollsländan börjar sitt liv i vatten. Där kan de stanna i upp till två år innan de förflyttar sig till land. När detta sker ömsar de sitt exoskelett så att deras vingar får plats att breda ut sig. Det är därför trollsländor symboliserar övergångar, förändring, tillväxt och mognad.

De kallas ibland för himlens akrobater eftersom de är skickliga flygare. Till skillnad från andra insekter, som bara kan flyga rakt, kan sländorna flyga framåt, bakåt, i sidled, upp och ner, sväva, samt mycket snabbt vända sig i 360°.  Detta är varför sländan representerar skicklighet, smidighet och även behärskning.

Trollsländans ögon täcker större delen av huvudets yta, vilket ger dem ett utmärkt perifert seende – ett brett synfält. De kan se nästan allt omkring dem, och därför symboliserar de förutsägande och klärvoajans.

När en trollslända visar sig för dig, kan du se det som ett säkert tecken på att en förändring är på väg in i ditt liv. Förändringen kommer att ske till det bästa, men kan vara lite tuff i början.

Att se en trollslända kan också antyda att det blivit dags att ändra riktning i ditt liv. Det kan betyda att man bör lämna en partner eller byta karriär. Vad det än är, så kommer ditt dagliga liv att förändras.

Om du ser en trollslända som sitter helt stilla och inte flyger iväg, är det en uppmaning om att “sitta still i båten” och hålla sig lugn. Något kan dyka upp som testar ditt tålamod, så det är bara att fundera ut hur du kan anpassa dig på bästa sätt.

I många kulturer betyder det tur om man ser en trollslända. Då ska man genast önska sig någonting.

Trollsländor är helt ofarliga för människan och är faktiskt bra att ha i närheten eftersom de äter mygg och andra insekter.

Kom ihåg att ta till dig trollsländans budskap när de dyker upp, för de är uråldriga och bestående andar som vill dig väl. Kom också ihåg att önska!

Alltid kärlek,

Clair