Litha – Sommarsolståndet

Inom wicca, och flera andra hedniska traditioner, firas olika sabbater – högtider – som är starkt knutna till årstiderna. Våra gamla naturreligioner byggde på att tillbe Moder Jord och alla de gåvor hon gav, men med tiden införlivades dock ett antal gudar och gudinnor med individuella särdrag och färdigheter. Wicca-tron är inte lika gammal som de förkristliga naturreligionerna, men har sin grund inom paganismen (hedendomen).

Som wiccan eftersträvar man att leva i symbios med naturen. Man tror på Guden och Gudinnan – manligt och kvinnligt – den universella kraft som alla människor besitter – samt de inre och yttre världarna.

Året delas in i “Livets Hjul” – solen och månens olika faser – som bildar åtta olika högtider. En av dessa högtider/sabbater är Litha (sommarsolståndet) som firas den 21 juni, och som är den längsta dagen på året och den kortaste natten. Namnet Litha spåras tillbaka till det gamla anglosaxiska ordet för juni månad och började användas av wiccaner under andra hälften av 1900-talet.

Nu, när solen når sin högsta punkt på himlen, är Guden i sin fulla kraft och Gudinnan, som är gravid efter deras förening vid Beltane, kommer inom kort frambringa överflöd. Det här är den tid på året då grödorna håller på att mogna för att inom bara några veckor skördas. Det är också den tid man samlar vilda örter för medicin och magi eftersom de flesta örterna är fullvuxna vid midsommar, samt att den speciella kraft, som finns denna dag, ökar örternas styrka.

Den varma solen är en stor kontrast till vinterns mörker och kyla och därför är Litha en eldsabbat eftersom elden symboliserar solen. Forntida hedningar firade sommarsolståndet med stora eldbål för att rituellt stärka solen.

För att fira Litha kan du dekorera ditt altare, som alltid ska stå i norr, med blommor, örter och frukt. Låt också ett eller flera ljus brinna under hela dagen för att hedra solen. Om du vill utöva ritualer gör du det helst vid middagstid när solen står som högst på himlen. Lämpliga ritualer att utföra under Litha handlar om kärlek, fruktbarhet, beskydd och hälsa. Du kan också tända en eld för att bränna bort det du inte längre vill ha i ditt liv. Nu är det också den bästa tiden för spådomar, speciellt om kärlek och romantik, eftersom Litha är en av de två magiska högtiderna då slöjan mellan de olika världarna är tunnare än vanligt.

Dessa örter kan du använda vid en Litha-ritual: Johannesört, tusensköna, kamomill, dill, fänkål, lavendel, ros, verbena och liljor

Dessa kristaller kan du använda: Bärnsten, citrin, karneol, solsten, beryll

Lithas färger är: Vit, röd, gul och grön

Alltid kärlek,

Clair