Beltaine – Valborg

Beltane är en hednisk högtid och en av de åtta sabbaterna som firas 30 april till 1 maj, ungefär mitt emellan vårdagjämningen, Ostara och sommarsolståndet, Litha. Under Beltaine hedrar vi livet och firar vårens höjdpunkt och att sommaren snart är här. Den här tiden på året är jordens energier som mest starkast och mest aktiva, och allt levande är sprängfyllt av fruktsamhet. Det är vid denna tidpunkt, i Årets hjul, som befruktningen sker.

Valborgsmässoafton är natten för Guden och Gudinnans äktenskap. Den handlar om sexualitet, sensualitet, passion, vitalitet och glädje. Om befruktning. Beltaine är en perfekt högtid att förverkliga idéer, förhoppningar och drömmar.

Beltane är en eldfestival, och ordet “Beltaine” kommer från den keltiska guden Bel, som betyder “den ljusa” och det gaeliska ordet “teine” som betyder eld. Kelterna brukade tända brasor för att hedra solen och uppmuntra Bel till att värna om de kommande skördarna samt skydda samhällen och byar. Det gick inte att vinna Bels gunst hur lätt som helst, utan människorna måste visa sina ansträngningar. Traditionellt släcktes alla eldar, som lös upp byarna, och en speciell eld tändes för Beltane. Detta var Tein-eigen, den nödvändiga elden. Sedan hoppade man över elden för att rena sig och för att bringa fertilitet. Par hoppade tillsammans över elden för att lova sig till varandra. Boskap och andra djur drevs genom röken för att skydda mot sjukdom och för att bringa fertilitet. I slutet av kvällen skulle byborna ta med en del av elden Teineigen för att starta sina egna eldar på nytt.

De här ritualerna utövas inte idag, men det tänds fortfarande brasor och görs fertilitetsritualer bland hedningar, häxor och wicca. Och vi i Sverige har ju som gammal tradition att tända valborgsbrasor.

Eftersom Beltane är Gudens och Gudinnans stora bröllop, är det en populär tid för hedniska bröllop eller handfastningar, en gammal traditionell keltisk trolovning sedan långt före kristendomen. Förr i tiden skulle parat vara knutna till varandra under “ett år och en dag”, varefter paret antingen kunde välja att stanna tillsammans eller skiljas utan anklagelser. Nu för tiden bestämmer paren själva hur lång tid de ska vara trolovade, vilket ofta kan vara livet ut. 

Handfästningsceremonier innebär alltid att man knyter händerna, “att knyta knuten” på de två inblandade personerna. Detta görs med ett rött snöre eller band runt handleden. Att knyta ihop händerna symboliserar att de två personerna har kommit samman och avbindningen innebär att de förblir tillsammans av egen fri vilja.

Handfastning har blivit mer och mer populärt , kanske på grund av Braveheart och Game of Thrones, där man hade handfastning som bröllopsceremonier.

Alltid kärlek,

Clair