Vem är medveten?

Vanligtvis tror vi människor på ett omedvetet sätt att “jag är medveten”, att medvetenhet är något som tillhör mig. Vi antar att det finns något som kallas “mig”, och som är medvetet.

– Låter det rörigt? Ja, om man bara läser orden utan att gå till djupet med vad de betyder, kan det vara lite “flummigt”. Men om vi lugnar oss lite, och börjar undersöka detta på ett enkelt och meditativt sätt, så börjar vi förstå att även om det finns medvetenhet så kan vi inte finna “jaget” eller “mig-et” som är medvetet.

Om du vänder dig inåt och söker efter vem som är medveten eller vad som är medvetet, finns inget vem eller vad, den eller det, mig eller jag. Det finns bara mer medvetenhet.

Genom att betrakta det vi inte är, skalar vi av vår identitet bestående av tankar, känslor, kropp, ego, sinne och persona. Vad finns då kvar? Var finns detta “jag” som är medvetet? Precis när vi inser att vi inte kan finna något som kallas “jag” som äger medvetenhet, förstår vi att det kanske är vi själva som är medvetenheten. Medvetenhet är inget vi äger, inte något vi besitter. Medvetenhet är i själva verket det vi är.

För en del människor – faktiskt för de flesta – kommer detta låta ganska extremt. Det beror på att vi är vana vid att identifiera oss med våra tankar och känslor, våra åsikter och våra egon, med våra kroppar och sinnen. Vi har faktiskt lärt oss att identifiera oss med dessa saker. Men när vi verkligen studerar det, upptäcker vi att det finns något som kommer före tanken, personligheten och åsikterna.

Detta betyder inte att det inte finns tankar. det betyder inte att vi inte har en kropp. Vi förnekar inget av våra yttre mänskliga själv. Istället upptäcker vi vår egentliga natur. Kroppen, sinnet, åsikter och känslor är mer som medvetandets kläder, och nu har vi upptäckt vad som fanns innanför dessa kläder. Det kan vara en ganska häftig upplevelse att inse att du inte är det du trodde dig vara, att du inte är dina åsikter, din personlighet, ditt ego. Du är något annat, något som befinner sig på insidan vid den absolut innersta kärnan av ditt väsen. Vi kallar det för medvetenhet, men det är inget som du äger eller något du ska lära dig. Medvetenhet är det du är, kärnan av ditt väsen. Och inte nog med att medvetenhet är det du är, den är också det som alla andra är.

Alltid kärlek,

Tinah