Vad är I Ching?

Under tusentals år har “I Ching” fungerat som ett slags Universellt filosofiskt system – en guide för hur man lever etiskt – som använts som “visdomsbok” eller “spådomsbok” av kejsare och härskare för att få information om deras egen, såväl som landets, framtid. I Kina och Östasien har den med stor marginal varit den mest konsulterade boken som existerat. Man har verkligen trott, och många tror fortfarande, att den ger svar på allt.

I Västvärlden har man haft vetskap om I Ching i drygt 300 år, och den är sedan 1950-talet en av de mest framstående och erkända kinesiska skrifterna som ofta kallas för “Förändringarnas bok”.

Ingen vet egentligen något om texternas ursprung. Men enligt den kinesiska mytologien studerade Fu Xi olika mönster på himlen och på jorden: beteckningar på djur, fåglar, stenar, molnens rörelser och stjärnornas ordning. Han upptäckte att allt kunde minskas ner till åtta stycken trigram (ba gua) där var och ett består av tre linjer som är antingen hela eller delade.

Dessa linjer återspeglar yin och yang, den dualitet som upprätthåller Universum. Trigrammen representerar jord, berg, vatten, vind, åska, eld, floder och himmel. Fu Xi tog sedan bort alla aspekter av civilisationen såsom skrivande, äktenskap, kungadöme, jordbruk osv från dessa Universums byggstenar och använde trigrammen för att kunna förutsäga händelser.

Legenden om Fu Xi säger att han tillsammans med sin syster, som också var hans hustru, var de enda som överlevde den stora översvämningen som förstörde världen för mer än 5 000 år sedan. Tillsammans med sin hustru, som hette Nü Wa, återskapade de världen och alla människor. Man har funnit gamla stenar, daterade 200 år f.Kr, med avbilder på Fu Xi och Nü Wa föreställande en enda människokropp som slutar i sammansvetsade draksvansar. Båda håller kompass och linjal i var sin hand, medan den andra handen håller upp månen och solen. Nü Wa håller månen och Fu Xi solen. Legenden säger också att Fu Xi var den första kejsaren i Kina och att han regerade i över 100 år.

Det sägs att kejsare Wen, grundaren av Zhou-dynastin, runt år 1050 f.Kr., fördubblade trigramerna till hexagram (sex linjer istället för tre). Han numrerade och ordnade alla 64 linjekombinationer samt gav dem deras symboliska namn. Han skrev också korta förklarande texter till varje hexagram.

För att konsultera I Ching används tre mynt (av silver eller koppar), som man på samma gång kastar sex gånger. Och sedan, beroende på vilka linjer man får upp, byggs ett hexagram nedifrån och upp. Varje hexagram beskriver hur energin rör sig och ger dig en idé om vad som väntar, och hur du klokast hanterar den situationen. Namnen på hexagrammen ger de enklaste och snabbaste svaren.

Jag kom i kontakt med I Ching för ungefär 25 år sedan och fastnade direkt för denna typ av “spåkonst”. Svaren man får är solklara och väldigt direkta. Det är heller inte svårt att lära sig utan man köper en bok om I Ching, finns på svenska, och så sätter man igång.

Det här blogginlägget blev lite mer historia och kuriosa än jag tänkt från början, men ibland är det bra att veta historien bakom det man håller på med.

I över 2 000 år var I Ching den huvudsakliga guiden till Universum. I ett kosmos där allt hör samman och befinner sig i ständig förändring, var den här boken inte en beskrivning av Universum utan snarare dess mest perfekta mikrokosmos. De 64 hexagrammen blev verklighetens underlag om hur man lever ett riktigt liv.

I Ching är en spegel av ens egna bekymmer eller förväntningar, men man ska komma ihåg att man kan tolka varje mening i boken på ett nästan oändligt antal sätt. Men eftersom alla svar ligger djupt inom oss, så vet vi oftast intuitivt vad hexagrammen vill förmedla. Det är det som är lite av bokens hemlighet.

Alltid kärlek

Clair