Med mindfulness är livet här och nu

Det finns massor med effektiva mindfulnessmeditationer som lindrar stress samt ger avslappning. Det kan vara traditionella meditationer som att sitta i lugn och ro och rensa sitt sinne, eller den typ av meditation som finns i att borsta tänderna eller diska.

Egentligen kan alla aktiviteter, där du är fullt närvarande, ses som mindfulnessmeditation, och när den utövas regelbundet tillför den alla fördelar med mindfulness, in i ditt liv.

De som lär sig dessa tekniker känner mindre stress och tänker klarare. Vårt sinne vandrar hela tiden, antingen genom att tänka på det förflutna eller planera för framtiden. Mindfulness lär dig förmågan att uppmärksamma nuet genom att notera när ditt sinne skenar iväg. När du gör det, kommer du tillbaka till dina andetag – platsen där du kan vila och lugna dina sinnen.

Nyckelpunkten med mindfulness är att vara medveten om allt som sker i det exakta nuet utan att döma. Försök att inte hålla fast vid dina tankar, utan notera dem bara och lägg ingen värdering i dem.

Att äta medvetet innebär att vi äter långsammare och faktiskt upplever det vi äter. Att bara ägna sig åt måltiden utan mobil, TV eller något annat som distraherar, samtidigt som man lägger ner gaffeln mellan varje munsbit, hjälper dig att äta hälsosammare eftersom kroppen blir mer medveten om processen och kan förhindra överätande. Genom att fokusera på matens smak, upplevelsen av att äta och känslan av din kropp kommer du att känna dig mätt snabbare.

Andningen är något som sker automatiskt i livet – andas in, andas ut – och att vara fullt medveten om sina egna andetag leder till en djup, tillfredsställande andning från diafragman, vilket i sin tur främjar fysisk och känslomässig avslappning, en kontrast till de korta, kvävda andetag från bröstet som du kan känna under en orolig period i livet.

Buddhistiska munkar har använt sig av mindfulness-övningar som olika meditationsvarianter i över 2 600 år och sett dem som en av vägarna till upplysning. 

Alltid kärlek,

Clair