Femte chakrat – Halschakrat

Halschakrat (Vishudda chakra) ligger inne i halsen, i nivå med halsgropen, mellan sjunde halskotan och första bröstkotan. Vishudda betyder “ren” och låter oss förstå kraften vi får av att leva i sanning, vår egen sanning. Detta chakra, som är det ena av våra två uttryckschakran (det andra är rotchakrat), har inflytande över vår förmåga att: uttrycka oss skriftligt och muntligt, lyssna på andra, kommunicera inom de andliga, känslomässiga, fysiska, psykiska och sexuella områdena. Det är i halschakrat det bestäms om känsla eller förnuft får råda, om vi är sanna mot oss själva eller andra, om vi håller tyst om något eller kommer göra oss hörda. Det är inte alltid läge att säga allt som kommer upp i ens tankar, men om man under en längre tid hållit sig själv tillbaka kan halschakrat påverkas negativt. Du har säkert upplevt att det kan kännas stramt i halsen, eller att man har den där välbekanta klumpen därför att man av olika anledningar fått trycka ner känslor, gråt eller ord. Vi använder oss av uttryck som: “gråten i halsen”, “synas men inte höras”, “bita ihop”, “tyst min mun så får du socker”, m.fl.

När halschakrat är i balans kan vi lyssna på vägledning av ren energi. Vi kan förstå andra djupt och innerligt.

Att läka sitt halschakra är inte så svårt som man kanske kan tro, och när vi förbättrar vår kommunikation påverkas alla aspekter av livet. Känslan av frihet och förståelse av vårt sanna jag, uppstår ur ett balanserat halschakra.

Här kommer några tips på hur du helar ditt halschakra:

  1. med ord och skrift använda kreativitet och skaparkraft
  2. sjunga
  3. dansa
  4. vara ärliga och sanna för att kunna förstå, samt göra oss förstådda
  5. ta ansvar för våra handlingar och verkligen inse vad “orsak och verkan” betyder
  6. lyssna med öppet hjärta
  7. tysta sinnet med mindfulness-meditation – när du andas in djupt, upplev luftflödet som passerar till lungorna. När du andas ut långsamt, upplev frisättningen av alla negativa orenheter som blockerar kropp och själ
  8. bryt gamla mönster och skapa nya tankar. Exempel på dessa kan vara – “jag är en aktiv lyssnare”, “jag sätter tydliga gränser”, “jag uttrycker mig med både lätthet och självkänsla”, “jag uttalar mina sanna tankar tydligt och klart”, “det känns bekvämt att prata om mig”. Upprepa dessa flera gånger om dagen
  9. Meditera med mantrasång. HAM är mantrat som associeras med halschakrat

En stagnering i halschakrat innebär att man kan vara lite blyg eller hämmad så att man är rädd för att prata eller sjunga inför andra. Det kan finnas en känsla av att “ingen lyssnar på mig ändå, så jag kan lika gärna vara tyst”. Eller så kan det yttra sig i raka motsatsen; att man pladdrar på i det oändliga utan att lyssna på någon annan. Man kan också vara osäker och känna sig orolig för vad andra tycker.

Som jag tidigare nämnt så är det viktigt att inte använda sig av lögner när man vill hela sitt halschakra. När du uttrycker sanningar förstärker du halschakrat. Sedan är det otroligt viktigt att använda rösten, göra ljud, sjunga, läsa högt, skrika, få ut alla inspärrade känslor som fastnat i halsen. Du kan skrika rakt in i en kudde, gå ut i skogen och vråla rakt ut, ställa dig vid havet och ge full hals när ingen hör eller ser, eller så ger du järnet när du är ute kör med din bil och har stereon på högsta volym. Det väsentliga är att du låter din smärta, ilska, ångest, sorg, m. m. komma ut. Du blir dessutom renad av naturens, havets, luftens energier. Fyll dina lungor och ge dig hän, även med positiva händelser. Ge upp ett härligt glädjetjut och känn hur du får fart på halschakrat.

Vi har alla fått lära oss, sedan vi var små, att vi inte ska vara högljudda och störa andra. Inte heller ska man prata för mycket, sjunga om man inte har sångröst, prata om oss själva, osv. Men jag säger att det kan vi visst göra så länge vi gör det i sanning och kärlek, lyssnar på andra, och känner oss fria.

Färg: Blå (ljusblå) energi är ren, helande, lugnande, och förbinder en person med det gudomliga.

Element: Akasha eller Himlarymden – känslor kan bara expandera när det finns utrymme och frihet

Stenar: Akvamarin, blå aragonit, blå bandagat, celestin, kyanit, lapis lazuli, turkos

Kroppsdelar: Hals, käkar, luftstrupe, luftvägar, matstrupe, mun, nacke, stämband, tänder, öron

Körtel: Sköldkörtel och bisköldkörtlar

Sinne: Hörsel

Obalanser: Halsinfektioner, halsfluss, hosta, stämband, tandproblem, munsår, nackspärr, spänningshuvudvärk, öroninflammationer, sköldkörtelsjukdomar, hormonella sjukdomar, ämnesomsättningssjukdomar

Yogapositioner: Bryggan, även kallad Hjulet (Urdhva Dhanurasana), Fiskpositionen (Matsyasana), Kamelen (Ustrasana), Plogpositionen (Halasana), Skulderstående (Salamba Sarvangasana)

Eteriska oljor som balanserar: Eukalyptus, salvia,

Mandala / antal lotusblad: 16 stycken

Alltid kärlek,

Clair