Första chakrat – Rotchakrat

Våra chakran rör sig i olika frekvenser som i sin tur skapar olika färger. Inom den gamla sydostasiatiska traditionen används inte samma färger som vi i västvärlden gör. De två andliga lärarna Jes Bertelsen (Danmark) och Bob Moore (Irland) utvecklade olika teorier och då bl.a. att chakrasystemet ska följa regnbågens färger – röd, orange, gul, grön, blå, indigo och lila.

Våra chakran har också olika antal ekrar (eftersom de liknas vid hjul) eller, som i den gamla traditionen, lotusblad. Antalet lotusblad på ett chakra visar hur snabbt eller långsamt chakrats vibration är.

Det första chakrat – rotchakrat eller baschakrat (Muladhara) är på människokroppen beläget längst ner i ryggraden, i mellangården, och utgör grunden för det mänskliga systemet. Rotchakrat representerar vårt fundament, vår jordning, vår grundtrygghet, den fysiska och materiella världen, överlevnadsfrågor, pengar, mat, familj, säkerhet och stabilitet.

När rotchakrat är öppet känner vi oss säkra på vår förmåga att klara av utmaningar och stå på egna ben. När det är blockerat känner vi oss hotade, som om vi står på skakig mark, vi har brist på energi, har svårt att släppa taget om materiella saker.

Rotchakrat är bra att fokusera på om du reser mycket och inte alltid har ett fast hem eller en känsla av trygghet.

Färg: Röd

Element: Jord

Sten: Hematit – hjälper oss att hålla oss på jorden, logiskt tänkande, stressa ner. Den representerar också Yin och Yang – manligt/kvinnligt

Kroppsdelar: Fötter, ben, knän, skelett, tänder, hår, naglar, hud, ändtarm, nedre delen av ryggen, muskler

Körtel: Binjurar (adrenalinproduktion)

Sinne: Lukt

Obalanser: Depression, personlighetsstörningar, ischias, ländryggsbesvär, förstoppning, hemmorojder, åderbrock, ändtarmscancer, utmattning, fetma, reumatism, prostataproblem, alkoholism, samt fixering vid sitt yttre

Yogapositioner: Krigaren 1 (Virabhadrasana), Blixtposition – tåsquat (Vajrasana)

Eteriska oljor som balanserar: Ylang-ylang, patchouli, sandelträ, rosmarin, frankincense

Mandala / antal lotusblad: 4 stycken, har den lägsta frekvensen och vibrerar långsammast av de sju chakrana.

Rotchakrat hänger också samman med våra tidigare generationer, olika naturväsen, kraftdjur och skyddsänglar

Kroppens chakran samspelar med varandra och om det uppstår en obalans i något chakra, påverkar det andra chakran i vår kropp.

Rot- och hals-chakrat samverkar med varandra och är våra uttrycks-chakran. De har inflytande över vårt sätt att uttrycka oss, och för att fungera bra är det viktigt att vi är sanningssägare.

Tyvärr, så finns det många idag som tycker att rotchakrat, muladhara, är det lägsta chakrat och att det därför inte är så viktigt att arbeta med. Inget kan vara mer fel. Mula – adhaar betyder grund. Muladhara-chakrat är grunden för den fysiska strukturen och energikroppen. Att ha en stabil grund är mycket viktigt. Den som tycker att grunden inte är något vi behöver ta hand om, lever i en dåres paradis.

Om inte muladhara är stabilt, kommer man inte ha en bra hälsa eller känna ett välbefinnande. Dessa egenskaper är viktiga för att vi ska kunna utvecklas och ta oss uppåt. Du kan inte få någon som är skakig i benen att klättra uppför en stege. Det krävs att man litar på sin kropp och själ för att kunna gå genom livet på ett skickligt och kompetent sätt.

När man praktiserar yoga fokuserar man mer på muladhara än på någonting annat. Om husgrunden är lös och ostabil, blir det mycket svårt, eller rent av omöjligt, att få huset att stå stadigt.

Det är i rotchakrat som Kundaliniormen håller till och väntar på att få släppas fri. Den här kundalinikraften rör sig kors och tvärs i ett sicksackmönster från rotchakrat och upp genom varje chakra. När den kommit upp till kronchakrat, vänder den sedan tillbaka ner i sicksackformation.

Alltid kärlek, Clair