Ostara

Ostara är häxans påsk. Den inträffar på vårdagjämningen, vilket i år sker den 20 mars.

Vintern som legat i ide, förvandlas nu till vår när vi firar Eostre, gryningens gudinna. Eostre betyder öst, där solen går upp.

Det har blivit tid att plantera frön till det du vill odla.

Symbolerna för denna högtid är kanske inte så oväntat – ägg, kaniner, kycklingar, blommor och knoppar som spricker upp.

Inom den moderna wicca-traditionen är Ostara den tid när jungfrugudinnan möter sin återfödda gemål i form av Pan eller den behornade guden.

Glädjen är stor när vi firar att vårens energi stiger. Det är också en tid av rituell rengöring för att sopa bort gamla mönster och få in förnyelse i våra liv.

Gudinnan Eostre är personifieringen av årstidens bördiga energi, som bryter ut från knoppar och blommor. Och två av de viktiga symbolerna för den här tiden är kaniner och ägg.

Detta beror på att kaniner och harar kan fortplanta sig på ett nästan exponentiellt sätt. Faktum är att de är så legendariskt fertila att en kaninhona kan bli gravid med sin andra kull, bara några dagar innan hon föder sin första. Harar är heliga för många fruktbarhetsgudinnor inklusive Freja, Afrodite och Wenet.

Ägg är bokstavligen symbolen för fertilitet. Men i många kulturer representerar de också tur och nytt liv. Om du uthärdat vintern utan att äta ägg, skulle du känna dig särskilt lyckligt lottad när du hittade ett av de första gyllene äggen på våren!