Sjunde chakrat – Kronchakrat

Kronchakrat – Sahasrara (tusenfaldig) – är beläget mitt ovanpå huvudet, fyra fingerbredder upp, och kallas ibland gör “bron till kosmos”. Det här är chakrat för upplysning, den universella medvetenheten, samt förbindelsen till högre vägledning

Vårt sjunde chakra ligger högst på “chakra-stegen”, vilken startar med rotchakrat som håller oss grundade här på jorden, för att fortsätta upp till kronchakrat där vår fysiska kropp, själen och Universum möts. På den här nivån finns ingen intellektuell kunskap, utan bara lugn, glädje, andlighet och djup frid som visar att vi alla är gudomliga.

Enligt den tantriska filosofin är kronchakrat både mottagare och sändare av energi och medvetande. Det tar emot energi för att upprätthålla livet, och sänder tillbaka av den egna energin som förenas med den kollektiva “medvetenhetspoolen”.

Människor som arbetar andligt vet hur viktigt det är att hålla alla sina chakran i balans så att energiflödet är högt i kronchakrat. På så sätt kan man nå upplysning för att i ödmjukhet böja sig inför “allt oändligt”.

När vi förstår att vi alla är sammankopplade och är en del av något mycket större, kan vi leva i tacksamhet och trygghet, istället för med rädsla och ångest.

Kronchakrat, tillsammans med solar-plexus-chakrat, är våra två balanschakran som ger oss stabilitet i livet.

Element: Tanke och tystnad

Färg: Violett, vit

Kroppsdelar: Hjärnan, huden, hypofysen, muskler, nervsystem, skelett

Körtel: Tallkottkörteln

Obalanser: Benmärgssjukdomar, depression (ingen livslust), neurologiska sjukdomar, paralys (förlamning), psykoser, svårt att meditera, andligt ointresse, överdriven sarkasm och trångsynthet

Sinne: Alla sinnen, ren energi

Stenar: Ametist, bergkristall, charoit, diamant, herkimerdiamant, howlit, lepidolit, månsten, selenit, snökvarts (mjölkkvarts), sugilit

Yogapositioner: Lotuslyftet (Tolasana), Död mans position (savasana), Halv lotus (Ardha Padmasana), och till sist “Kungen av alla yogapositioner – Huvudstående med stöd (Salamba Sirsasana)

Eteriska oljor som balanserar: Jasmin, johannesört, lavendel, lotus, myrra, prärielilja,

Mantra: OM, “Jag vet”

Mandala / antal lotusblad: 992 kronblad vilket gör att kronchakrat har den högsta frekvensen av alla chakran.

Affirmationer: Jag är en del av det gudomliga, jag lyssnar på Universums visdom, jag älskar och accepterar mig själv, jag lever i nuet, jag har frid, jag styrs av något större än mig själv, jag hedrar min ande och det gudomliga i mig

Meditation är oftast den bästa vägen till att återfå balansen i sitt kronchakra. Meditera gärna med visualiseringar där du föreställer dig att ett lysande vitt eller violett ljus strömmar in i toppen av huvudet.

Tapping är också bra (jag har ett blogginlägg om vad det är), och att utöva tacksamhet samt positiva och stärkande affirmationer.

Om man har möjlighet att resa iväg på ett meditationsretreat i tystnad, är det fantastiskt för kronchakrat. Och givetvis för alla chakran, kropp, själ och ande.

Alltid kärlek,

Clair