Vänskap Del 1

I vårt samhälle verkar det vara viktigare att hitta kärleken än att ha goda, fina vänner.

Om vi bara hittar den rätta, så kommer livet bli komplett och underbart. Men att ha bra vänner är faktiskt viktigare för vårt mentala mående. Vänner ger mer lycka i våra liv än något annat.

Goda vänner ger tröst och glädje, lindrar stress samt förhindrar ensamhet och isolering. Att inte ha ett socialt liv är lika skadligt som rökning, alkoholproblem och en stillasittande livsstil. Det finns till och med forskning som visar att vänner är avgörande för hur länge vi kommer leva.

Men nära vänskap är inget som bara sker från tomma luften. Många av oss kämpar för att träffa människor och att utveckla en djup och ärlig vänskap. Oavsett ålder eller omständigheter är det dock aldrig försent att skaffa nya vänner eller a återknyta kontakten med gamla.

Även om det tar tid och kräver både mod och kraftansträngning för att förbättra och bibehålla vänskap, kan sunda och starka vänskapsförhållanden göra att:

Ditt humör blir bättre – tillbringar tid med glada och positiva vänner

Det blir lättare för dig att nå dina mål – att få uppmuntran från en vän ökar din viljestyrka och dina chanser att lyckas

Stress och depression minskas – att ha ett aktivt socialt liv kan stärka ditt immunförsvar och bidra till att minska isolering, en stor bidragande faktor till depression.

Du får stöd och hjälp under svåra perioder – även om det bara är att ha någon att dela dina problem med, kan vänner hjälpa dig att hantera allvarliga sjukdomar, förlorat ett jobb eller en älskad närstående, skilsmässa eller andra utmaningar i livet.

Öka ditt självvärde – vänskap är en dubbelriktad väg, där ge-sidan av ge-och-ta bidrar till din egen känsla av självvärde. Att finnas där för dina vänner gör att du känner dig behövd och ger ditt liv en mening.

Vad ska man leta efter hos en vän?

En vän är någon du ska kunna lita på.

En vän visar ett genuint intresse för vad som händer i ditt liv, vad du har att säga och hur du tänker och känner.

En vän accepterar dig för den du är.

En vän lyssnar uppmärksamt utan att döma dig, tala om hur du ska tänka eller känna, eller försöka byta samtalsämne.

Eftersom vänskap fungerar åt båda håll, är en vän också någon som du känner dig bekväm med att stödja och acceptera, och någon som du delar förtroenden och lojalitetsband med.

I mitt nästa blogginlägg kommer jag ge råd om hur man kan skaffa sig mer vänner och hur man kan bli mer social.

Alltid kärlek, Clair