Vintersolståndet 2021

Man kan möjligtvis se vintersolståndet som slutet på årskalendern och det astrologiska året, men egentligen är det idag allt börjar. Vi firar ljusets återkomst eftersom dagarna nu blir längre och längre tills sommarsolståndet återigen inträffar.

Många häxor, hedningar och wiccaner firar årstidernas olika cykler som delas in i åtta högtider. Fyra av dessa är Imbolc, Beltane, Lughnasadh och Samhain, som alla har sina rötter i den keltiska traditionen.

De övriga fyra är Vårdagjämningen, Sommarsolståndet, Höstdagjämningen och Vintersolståndet, som alla representerar solens läge.

Vintersolståndet kallas även för Yule (uttalas Yool) som härstammar från det nordiska ordet hweol, som betyder hjul. Nordmännen trodde att solen var ett stort eldhjul som rullade fram och tillbaka mot Jorden.

Under den här vackra årstiden ägnar vi oss åt vila, reflektion, tillväxt och att vara fullt närvarande.

Tillåt dig själv att fullt ut uppleva dina tankar, känslor och känslor. Först då kan du börja förstå ditt mörker som kan behöva helas. 

Lita på att dina känslor inspirerar dig eftersom de är autentiska, råa och rena. Här i vinterns stillhet och tysta lugn omfamnas helande, vila och djup reflektion. 

Ikväll firar jag Yule med extra många levande ljus och en hembakad apelsinkaka, eftersom apelsiner och andra citrusfrukter påminner om solen. Jag lägger också en stor vedstock i öppna spisen för att välkomna solens återkomst, vilket är en gammal sed från druiderna. De trodde att solen stod stilla i tolv dagar, under den här perioden, och därför tände man en stock för att erövra mörkret och jaga bort onda andar, samt bringa tur för det kommande året.

Alltid kärlek,

Clair